Cardiopatia ischemică, factori de risc, simptome și tratament. Când se recomandă bypassul aortocoronarian. Rurac, despre standardul de aur: Aceste vase țin mai mult

cardiopatia ischemica. FOTO: Freepik @creativeart
Când este indicat bypassul aortocoronarian și care este standardul de aur al acestei intervenții cardiovasculare.

Cardiopatia ischemică se referă la faptul că arterele care aduc sânge inimii se înfundă parțial, se înfundă total, una sau mai multe, prin depunerea de substanțe la nivelul peretelui care astfel împiedică sângele să circule, cum trebuie, mai departe.

Cauzele cardiopatiei ischemice

Există mai mulți factori de risc care pot duce la formarea plăcilor de aterom și apoi la dezvoltarea bolii cardiace ischemice:

- obezitatea

- diabetul zaharat

- fumatul

- sedentarismul

- nivelul ridicat de colesterol din sânge

- hipertensiune arterială

- stresul

- dieta dezechilibrată (dulciuri, sare, grăsimile de origine animală)

- predispoziția genetică

- vârsta înaintată

- consumul de alcool, droguri.

Vezi și: Ce se întâmplă când folosești folia de aluminiu la gătit. De ce să NU o mai pui niciodată în frigider. Arhire: Dacă o aplicăm pe carne sau alimente acide e nocivă

Cardiopatia ischemică, simptome

În stadiul timpuriu, simptomele care indică bolile cardiovasculare pot lipsi. Când fluxul sangvin începe să se reducă pe fondul apariției unei astfel de afecțiuni, simptomatologia poate include:

- dificultăți de respirație

- amețeli sau leșin

- oboseală cronică

- palpitații

- dificultăți de a dormi

- durere și presiune în piept (angină pectorală)

- tuse sau congestie nazală, din cauza fluidului care se acumulează în plămâni

- umflături la nivelul picioarelor și tălpilor (edeme)

- umflarea abdomenului

- luarea în greutate.

Dacă treceți prin astfel de experiență, indicat este să vă prezentați cât mai repede la medic, arată Healthline.

Cardiopatia ischemică, diagnostic și tratament

În cazul suspiciunii de cardiopatie ischemică, medicul de familie vă poate trimite la cardiolog, iar în urma istoricului medical și al consultului fizic vă va recomanda o serie de investigații suplimentare care pot să includă:

- teste de sânge, pentru verificarea colesterolului și a trigliceridelor

- teste imagistice, radiografie, CT sau RMN

- ecocardiograma

- electrocardiograma

- cateterizare cardiacă

- biopsie miocardică.

În ceea ce privește tratamentul, acesta va cuprinde o schemă formată din medicație, schimbarea stilului de viață, intervenție chirurgicală sau efectuarea unor proceduri, precum implantarea unui pacemaker, inserția unui stent, angioplastie, aterectomie, radioterapie. În cazurile severe, medicul poate recomanda un bypass.

Vezi și: Care sunt alimentele de evitat în depresie și anxietate. Pot duce la boli cronice și chiar cancer. Carniciu: Schimbarea, după 6 luni, un an. Mai devreme, din păcate, nu se pot face minuni

Bypassul aortocoronarian, indicații

”Indicația pentru bypass aortocoronarian este prezentat prin cardiopatia ischemică, adică afectarea aterosclerotică a arterelor care alimentează mușchiul cardiac. Aceasta se formează prin depunerea ateroamelor, stenoze la nivelul acestor vase sau ocluzii.

Prin chirurgie, prin bypass aortocoronarian, noi ocolim aceste obstacole și aducem sânge către mușchiul cardiac”, a declarat dr. Stanislav Rurac, medic primar chirurgie cardiovasculară, la Digi 24.

Potrivit medicului, trăim într-o ”epocă a cardiologiei vasculare” și multe dintre leziuni arteriale sunt rezolvate prin stenturi, însă mai sunt și pacienți care au nevoie de bypass aortocoronarian.

”În primul rând indicația (n.r. de bypass aortocoronarian) este la pacienți cu leziuni trivasculare, adică atunci când toate vasele inimii sunt afectate de ateroscleroză. Și atunci ar fi nevoie de foarte multe stenturi pentru rezolvarea acestor leziuni.

Și atunci intră în vigoare bypassul aortocoronarian. Pentru acestea se folosesc vasele pacientului, artere și vene. Arterele sunt cele mamare, interne, artere radiale șivenele de la membrele inferioare”, a mai spus chirurgul.

De asemenea, acesta a precizat că ”standardul de aur în bypassul aortocoronarian este folosirea arterei mamare interne stângi, pe cel mai important vas al cordului, artera descendentă anterioară. Însă, în ultimul timp folosim tot mai mult grafturi arteriale, cum spunem, vascularizație complet arterială. Aceste vase par să țină mult mai mult față de vasele venoase.

De asemenea, în unele situații putem folosi o metodă nouă, bypass aortocoronarian cu arteră pe cord bătând, prin minim toracotomie, adică o incizie minim invazivă. Acest procedeu se face în monoleziune, când este afectat un singur vas, anume artera descendentă arterială sau în proceduri hibride, adică împreună cu medicii de la cardiologie invențională, unde în prima fază se montează niște stenturi pe artere, coronara dreaptă, marginală și apoi se continuă cu această abordare”, a mai spus medicul.

Vezi și: Martina Navratilova a scăpat de cancer. Tratament pe muzica lui Elton John: Am fost foarte speriată

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel