CardioCheck – Testare gratuită a tensiunii în cadrul campaniei
19 feb 2019, 16:52

Verificarea tensiunii arteriale
CardioCheck este o campanie desfășurată de organizații de studenți și pacienți, în trei orașe din țară. În cadrul evenimentului vor avea loc testări gratuite ale tensunii arteriale.

Federația Asociaților Studenților Farmaciști din România organizează în parteneriat cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România campania CardioCheck.Cu acetă ocazie au loc evenimente în Cluj Napoca, Iași și Oradea, unde studenții din asociațiile locale ale FASFR vor realiza testări de tensiune arterială și vor discuta cu oamenii despre factorii de risc care pot favoriza apariția afecțiunilor cardiovasculare şi modalități de combatere a acestora.

Totodată, va exista și o campanie online de informare ce va cuprinde webinarii, discuții cu pacienți, campanie de Social Media cu informații despre factorii de risc în bolile cardiovasculare, importanța monitorizării tensiunii, a unui stil de viață sănătos, etc, arată organizatorii într-un comunicat remis presei.

Afecțiunile cardiovasculare, în cifre

Potrivit statisticilor la nivelul Uniunii Europene, 37% din decese sunt datorate afecțiuniilor cardiovasculare.

În anul 2014 s-au înregistrat în România 133.056 de decese dintre care 25.174 datorate cardiopatiei ischemice, 19,867 datorate infarctului miocardic și 23,864 datorate altor patologii cardiovasculare.

Hipertensiunea arterială este, potrivit calculelor realizate prin termeni DALY, de 18 ori mai mare în România decât în Olanda, de 15 ori mai mare decât în Marea Britanie, de patru ori mai mare decât în Germania, de cinci ori mai mare decât în Polonia şi cu circa 75% mai mare decât în Bulgaria.

În România, tensiunea arterială afectează 12.289 de persoane din 100.000 de locuitori. „Ca viitori farmaciști, prevalența mare a bolilor cardiovasculare ne îngrijorează. Din acest motiv dorim să ne implicăm alături de alte organizații care militează pentru îmbunătățirea stării de sănătate din România, pentru organizarea unor campanii de informare a populației. Considerăm că o implicare a studenților farmacişti încă din timpul facultății în astfel de proiecte facilitează dezvoltarea lor ca viitorii profesionişti care să facă prevenția de care este atât de multă nevoie în România şi în farmacii”, a declarant Alexandru Trif, coordinator Sănătate Publică din cadrul Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România.

Evenimentul, care a demarat în 18 februarie, durează până pe 24 februarie 2019 și are ca obiectiv informarea publicului larg despre riscurile afecțiunilor cardiace și a importanței monitorizării tensiunii arteriale și a altor parametric, ce pot indica posibilitatea unei afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?