Generația Z și tinerii Millennials...
Cardiaci, sănătate. Mulţi pacienţi cu afecţiuni cardiace grave dar stabile, supuşi în mod obişnuit unor proceduri invazive pentru eliberarea arterelor înfundate, s-ar putea bucura de o îmbunătăţire a stării de sănătate în urma administrării exclusive a medicamentelor şi a schimbării stilului de viaţă, a anunţat în weekend o echipă de cercetători, citată de Reuters. În cazul în care sunt transpuse în practică, rezultatele studiului ar putea ajuta la economisirea a sute de milioane de dolari pe an, au indicat oamenii de ştiinţă.
Studiul în valoare de 100 de milioane de dolari, susţinut de Guvern şi prezentat în weekend la conferinţa Asociaţiei Americane a Inimii (AHA) organizată în Philadelphia, este cea mai amplă cercetare prin care s-a dorit să se stabilească dacă procedurile de normalizare a fluxului sangvin la pacienţii cu boală cardiacă ischemică stabilă oferă beneficii în plus comparativ cu un tratament mai conservator constând în administrarea de aspirină, medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol şi alte măsuri, potrivit Agerpres.
Cel puţin două studii anterioare au stabilit că eliberarea arterelor şi montarea stenturilor, sau operaţia de bypass, pe lângă administrarea tratamentului medical, nu scad semnificativ riscul de atacuri de cord sau de deces, comparativ cu intervenţiile medicale non-invazive exclusive. Mulţi cardiologi au o reţinere în ceea ce priveşte schimbarea practicii, parţial deoarece pacienţii cărora li se montează stenturi pentru eliberarea arterelor prezintă o îmbunătăţire imediată a stării de sănătate, susţin experţii.
Doctor Judith Hochman, cardiolog la centrul NYU Langone, care a condus studiul, a estimat că aproximativ 500.000 de noi pacienţi pe an sunt diagnosticaţi cu boală coronariană stabilă, în cazul căreia arterele îngustate de depozite de grăsime determină angină periodică sau dureri în piept, în general după efort fizic sau stres emoţional.
Liniile directoare curente recomandă pacienţilor ale căror artere sunt îngustate în mod sever o intervenţie chirurgicală de bypass sau implantarea unui stent pentru restabilirea fluxului de sânge. Stenturile sunt tuburi minuscule care menţin artera deschisă după angioplastia pentru eliminarea blocajelor.
''Întotdeauna a existat teama că, dacă nu se face ceva rapid, (pacienţii) vor suferi un atac de cord sau vor deceda pe loc'', a declarat Hochman.
Studiul ISCHEMIA realizat timp de şapte ani pe 5.179 de pacienţi nu a identificat un beneficiu semnificativ în urma acestei proceduri în cazul unor pacienţi. ''Pentru cei cu dureri uşoare în piept sau care nu prezintă dureri, nu există un scop pentru montarea imediată a unui stent'', a explicat Hochman.
Eliminarea procedurilor inutile de montare a stenturilor ar putea scuti sistemul american de asistenţă medicală de cheltuirea a 570 de milioane dolari anual, a indicat doctor David Maron, cardiolog la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Stanford şi coautor al studiului. El estimează costul pe procedură de montare a stentului la aproximativ 25.000 dolari, iar al unei operaţii de bypass la 45.000 dolari.
''Sper ca această practică să se schimbe'', a declarat la rândul său doctor William Boden din cadrul Sistemului Sanitar din New England, cosemnatar al studiului. ''Irosim o mulţime de bani'', a completat el. În urma cercetării, s-a constatat că montarea stenturilor sau intervenţia de bypass pentru normalizarea fluxului sangvin în zona blocajului arterial nu au fost mai eficiente pentru reducerea efectelor adverse în comparaţie cu terapia medicală exclusivă. Însă, tratamentele invazive au avut rezultate mai bune în cazul pacienţilor care prezentau frecvent dureri în piept. La studiul clinic, susţinut de Institutul Naţional pentru Inimă, Plămâni şi Sânge din Statele Unite, au participat pacienţi cu ischemie moderată până la severă, dar stabilă.
Specialiştii au declarat că studiul a fost realizat corespunzător, iar rezultatele sale vor fi greu de ignorat. Însă, ar putea trece mai mulţi ani pentru ca schimbările să fie implementate, după cum a indicat doctor Ashish Pershad, cardiolog la Institutul Universitar de Cardiologie - Banner din Phoenix. Concluziile nu se aplică tuturor pacienţilor cardiaci, inclusiv celor cu blocaje în artera coronară stângă, a precizat Hochman. ''În cazul atacului de cord stentul salvează vieţi'', a adăugat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...