Activitatea fizică poate fi aliatul...
„Nu este nicio noutate: primul gest al din ce în ce mai multor români este de a lua Captopril sub limbă când le crește tensiunea. Unii au aflat despre această soluție de la medici, alții de la rude, alții de la vecini, prieteni. Cu ceva timp în urmă am postat pe pagina mea de Facebook cazul unui domn, sănătos tun, vârstă sub 45 de ani care spărgea o tabletă de captopril sub limbă în momentul în care tensiunea trecea de 13. „Pontul” îl primise de la colegul lui de birou. De la MAI. Aveau tensiometrul în sertarul biroului. Cum treceau de 13 - Captopril sub limbă”, scris dr Gabriel Tatu-Chițoiu.
Cardiologul de la Spitalul de Urgență Floreasca spune că metoda a devenit un „sport național”, care e însă periculos! Dacă nu credeți, aflați că sursa substanței active este un șarpe veninos care cu aceasta își omoară victimele!
„Captopril-sub-limbă s-a răspândit la români cu o iuțeală pentru care până și SARS-Cov-2 ar păli de invidie. Nu contează dacă omul este hipertensiv sau nu, dacă are și alte medicamente antihipertensive în tratamentul zilnic, dacă este tânăr bătrân, daca are sau nu vreo afecțiune renală... cum crește tensiunea la 16-17 cum Captopril sub limbă.
Citește despre reacțiile adverse în: CAPTOPRILUM - prospect
Captopril-sub-limbă a devenit un sport național atât de răspândit încât încep să întrezăresc o inițiativă parlamentară pentru un Proiect de Lege care să declare Ziua Captoprilului, sărbătoare națională în care toți românii stau acasă și iau captopril sub limbă. ca să nu facă tensiune. De aici și până la introducerea Captoprilului sub limba Vulturului de pe stema țării nu ar mai fi decât un singur pas.
Cu siguranță puțini dintre cei care fac asta știu că acest medicament, Captopril, este făcut din veninul unui șarpe din Brazilia: Bothrops jararaca. Pe acest simpatic șarpe, care este atât de aproape românilor prin Captoprilul sintetic, îl puteți vedea în imaginea atașată. Așa își omoară el victimele: le injectează captopril, victimei i se prăbușește tensiunea și moare.
Ceea ce cred că trebuie știut este:
1. Tensiunea arterială este variabilă, când mai mare când mai mică în funcție de nevoile organismului
2. Corect tensiunea arterială se măsoară în repaus, în liniște, de câte 3 ori dimineața la trezire și/sau seara la culcare - timp de 7 zile. După care, dacă vrei să știi dacă ești hipertensiv sau nu, te duci cu datele înregistrate la un medic. La fel dacă hipertensiv fiind vrei să știi că tratamentul pe care îl ai este bun
3. În timpul zilei până la 30% dintre valorile măsurate ale TA au voie să fie peste 14. Nu înseamnă că ai hipertensiune sau că tensiunea ta nu este controlată
4. De cele mai multe ori creșterile de tensiune sunt datorate faptului că ai „scăpat” mai multă sare în mâncare. Soluția este deci să iei un medicament care îți scoate din corp excesul de sare. Adică un diuretic. Adică Furosemid de cele mai multe ori
5. Captopril în combinație cu alte medicamente antihipertensive (sartani, spironolactonă) poate duce în timp la complicații severe și inclusiv la colaps (prăbușirea tensiunii arteriale și pierderea conștienței)
Și, ca să închei: românii iau sub limbă, cu seninătate, echivalent de venin de viperă braziliană dar se codesc să se vaccineze”, punctează dr Gabriel Tatu-Chițoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
La vârsta a doua, prevenția...