Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Canicula poate să vă deterioreze medicaentele, indiferent dacă este vorba de cele cu prescripție medicală sau fără. Nici dulapul pentru medicamente din baie nu este întotdeauna sigur! Umiditatea vă poate deteriora și ea medicamentul. Medicamentele trebuie păstrate în loc răcoros, întunecat și uscat, spun farmaciștii. Așa că nu le țineți pe pervaz, pe noptiera pe care bate soarele, în mașină sau în baie ori bucătărie, dar nici deasupra aparatelor electrocasnice care se pot încălzi.
Pentru a afla exact cum să deozitați fiecare medicament în parte, e bine să-i citiți prospectul. În acesta scrie exact la ce temperatură și în ce condiții trebuie ținut tratamentul respectiv, arată specialiștii de la Agenția franceză a Medicamentului.
„Condițiile particulare de păstrare și transportare sunt menționate pe ambalajul medicamentelor: unele medicamente care trebuie păstrate între +2 și +8 grade Celsius și sunt medicamente care trebuie păstrate la o temperatură mai mică de 25 sau 30 grade Celsius, dar și medicamente fără informații particulare de păstrarea – pentru care contează temperatura ambientului", arată specialiștii francezi.
Riscul e ca medicamentul lăsat la soare fie să nu mai funcționeze, fie să devină toxic!
Dacă aveți o infecție, boli de inimă sau diabet, insulina pe care o luați pentru a controla glicemia și nitroglicerina pe care o luați pentru boli de inimă și antibioticele pe care le luați pentru a trata infecțiile pot deveni, în cel mai bun caz, inedificiente la temperaturi ridicate sau la cele foarte scăzute.
Pot fi afectate și testele de glucoză din sânge, care sunt sensibile la umiditate și căldură. Când sunt deteriorate, aceste benzi de testare pot oferi rezultate inexacte.
Mai rar, medicamentele păstrate în condiții improprii pot avea efecte toxice. Spre exemplu, produsele de descompunere a tetraciclinei, un antibiotic cu spectru larg, care pot duce la sindromul Fanconi - o formă de insuficiență renală. Mediile calde și umede pot duce la descompunerea aspirinei în acid acetic (oțet) și acid salicilic, care poate irita stomacul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...