Deciziile nutriționale, în special...
Ministrul Educației s-a întâlnit cu reprezentnații Ministrului Sănătății pentru a discuta care ar fi condițiile acceptabile în care elevii să poată participa la orele de sport fără mască. În urma discuțiilor s-a constatat că acest lucru ar fi posibil doar dacă orele de sport au loc afară, în aer liber.
Sorin Cîmpeanu a explicat că s-a luat în calcul și faptul că în cea mai mare parte a școlilor din Europa purtarea măștii nu este obligatorie la orele de sport.
„Am dat exemplul tuturor țărilor europene care nu impun purtarea măștii în cadrul orelor de educație fizică. Există, în afară de regiunea Veneto, din Italia, în care încă există obligativitatea purtării măștii, singura regiune din Europa, mai există încă un caz special, cazul Franței, care recomandă ca orele de sport să se facă fără mască, dar să se facă în exteriorul școlii”, a declarat Cîmpeanu, la Antena 3.
Ministrul Educației spune că a avut discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății, iar soluția acceptată până acum ar fi că orele de sport s-ar putea desfășura fără mască doar dacă sunt ținute în spații deschise. Acesta a precizat că discuțiile pe acest subiect vor continua.
„Am discutat cu Ministerul Sănătății și punctul de vedere până acum este că ar putea fi acceptabil să nu se poarte mască doar în condițiile în care orele de sport se fac în exteriorul școlii, în spații deschise. După cum vedem, temperaturile din acest moment nu permit aplicarea acestei variante propuse de MS. Discuțiile vor continua”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Întrebat dacă elevii ar trebui să poarte mască la orele de educație fizică, medicul pediatru Mihai Craiu, a răspuns că acest lucru depinde de vârstă, de starea de sănătate și de locul și intensitatea efortului sportiv. „Masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată", a spus medicul. Aceste precauții sunt pentru sportul în interior, a mai precizat el, citează Digi 24.
"Oxigenul în aer e de cam 21%, când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%, se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.
Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber - fără mască", a adăugat pediatrul Mihai Craiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Deciziile nutriționale, în special...
Un studiu recent sugerează că există...
Un nou studiu arată că diagnosticarea...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Produsele ecologice nu sunt automat...
În 2016, Philip Morris International...