Acest tip de cancer, denumit și...
Când se declară sfârșitul pandemiei în contextul în care numărul cazurilor la nivel național, dar și mondial este în scădere. Ministerul Sănătății susține că nu este exclus să apară noi tulpini care să genereze și alte valuri de infecții cu noul coronavirus.
Potrivit ultimei raportări, în data de 18 noiembrie, la nivel național s-au înregistrat, 396 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 45 mai puține față de ziua anterioară. 101 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Până la data de 18 noiembrie 2022, 67.250 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.
”În prezent, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2 este în scădere, situație îmbucurătoare pentru sistemul medical românesc. Asta nu înseamnă că nu mai pot apărea situații de creștere a acestor cazuri, fapt demonstrate de istoria recentă când, ulterior unor perioade de reducere a numărului îmbolnăvirilor, au urmat perioade de creștere substanțiale, fără a se defini o ciclicitate.
Țări de pe toate continentele se confruntă cu îmbolnăviri cauzate de virusul SARS-COV-2. Urmare a analizării informațiilor colectate până în prezent, este dificil de estimat o dată calendaristică pentru declararea încetării pandemiei”, arată Ministerul Sănătății, într-un răspuns oferit unui parlamentar.
OMS a avertizat asupra posibilității unor viitoare valuri ale pandemiei.
”Ne așteptăm să existe valuri viitoare de infecții, (…) cauzate de diferite subvariante ale Omicron sau chiar de diferite variante de îngrijorare”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemilog OMS.
Directorul OMS s-a arătat optimist în privința sfârșitului pandemiei.
”Nu suntem încă acolo. Dar sfârşitul (pandemiei – n.r.) se întrezărește”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri seară că a aprobat utilizarea încă de la vârsta de şase luni a vaccinurilor Pfizer şi Moderna, care au devenit astfel primele seruri anti-COVID-19 autorizate în UE pentru persoanele cu vârste mai mici de cinci ani, informează AFP, potrivit Agerpres.
În paralel, EMA a recomandat autorizarea unui vaccin adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5, precum şi tulpina originală de SARS-CoV-2.
EMA a recomandat ”utilizarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 luni şi 4 ani a vaccinului Comirnaty”, produs de Pfizer, şi ”utilizarea la copiii cu vârste de la 6 luni la 5 ani a vaccinului Spikevax”, produs de Moderna, a anunţat agenţia într-un comunicat.
Dozele celor două vaccinuri prevăzute pentru aceste grupe de vârstă sunt mai slabe în raport cu dozele folosite pentru adulţi, au explicat specialiştii de la EMA.
Astfel, la copiii din grupa de vârstă 6 luni - 4 ani, vaccinul pediatric Comirnaty poate fi administrat în schema primară de vaccinare care cuprinde trei doze, în timp ce la copiii din grupa de vârstă 6 luni - 5 ani, vaccinul pediatric Moderna poate fi administrat în schema primară de vaccinare care conţine două doze.
Vezi și: Constipația călătorului, de ce apare. Cum să o tratezi
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a ajuns la concluzia că ”beneficiile aduse de Comirnaty şi Spikevax la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 sau 5 ani, respectiv, prevalează în faţa riscurilor”, subliniind totodată că efectele secundare sunt în general uşoare sau moderate şi că acestea se ameliorează în doar câteva zile după vaccinare.
Vaccinul adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5 a fost recomandat pentru adulţi şi pentru copiii cu vârste de peste 12 ani care au beneficiat deja de o primă vaccinare împotriva COVID-19. Un alt vaccin Moderna, care ţinteşte varianta de Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus, a fost deja autorizat de EMA încă din luna septembrie.
Omicron şi subvariantele sale au fost dominante până acum la nivel mondial pe întreaga durată a anului 2022, înlocuind cu rapiditate variantele precedente Alfa şi Delta.
Recomandările formulate de CHMP vor fi transmise Comisiei Europene, care va adopta decizii finale, ce vor deveni aplicabile în toate statele membre din UE, a precizat EMA.
EMA a avertizat în septembrie că pandemia de COVID-19 este ”încă în curs de desfăşurare” şi a cerut ţărilor din UE să demareze programe de vaccinare cu doze de rapel împotriva COVID-19 înainte de sosirea iernii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tip de cancer, denumit și...
Acest obicei provoacă inflamație în...
Vinul roșu are un efect negativ...
Genele lungi și voluminoase au...
Aceasta este cauza tăcută care poate...
Acesta este secretul longevității....
Acest cancer are șanse mari de a...