Cancerul: suportul familiei sau scrisul, factori ce ajută la eliberarea stresului cauzat de boală

Cancer
Cancerul este o boală care îngrijorează profund lumea medicală în ultimii ani, prin dimensiunea pe care o atinge. Platforma onco-plan.ro se adresează acestui tip de pacienți, iar unul dintre subiecte se referă la importanța suportului familiei.

Cancerul este o boală de familie din cauza faptului că un diagnostic de cancer afectează profund relațiile și rolurile dintre membrii familiei. Familiile sunt foarte importante într-o astfel de situație pentru că oferă contextul adaptativ în care persoana cu cancer răspunde la boală.


„A îngriji poate însemna atât suport pragmatic în viața de zi cu zi, cât și sprijin emoțional. Uneori, dacă bolnavul de cancer simte că poate să comunice cu anumite persoane, pentru el, acest aspect poate fi printre cele mai plăcute lucruri.

Dinamica familiei și caracteristicile bolii pentru persoana diagnosticată cu cancer au fost identificate ca factori care ar putea avea un impact asupra depresiei și anxietății familiilor. Familiile care reușesc să comunice, respectiv să își exprime sentimentele în mod direct și să rezolve problemele, au niveluri mai scăzute de depresie. Beneficiile jurnalelor pentru persoanele diagnosticate cu cancer”, se arată pe onco-plan.ro.

Scrisul, act tereapeutic

Conform studiilor, exprimarea în scris a emoțiilor are beneficii demonstrate legate de creșterea calității vieții bolnavului de cancer. „Astfel, o persoană diagnosticată cu cancer poate alege narațiunea liberă sau jurnalele de monitorizare.
În ceea ce privește narațiunea, aceasta reprezintă o modalitate de a ordona, de a reflecta și de a materializa propriile sentimente. Prin scriere, îți poți exprima liber emoțiile pe care nu le poți exprima față de cei din jur, indiferent de motiv. Acest exercițiu îți oferă un context de eliberare, un spațiu în care poți nota toate gândurile și emoțiile, sau dimpotrivă, schimbări pe care simți că nu este încă momentul să le împărtășești cu ceilalți”, mai arată informarea.
Tehnica de scriere poate fi utilizată pentru a discuta despre boală, pentru a da un sens și o semnificație experienței bolii. Includerea poveștii bolii în povestea de viață permite să începi mai repede perioada de recuperare din punct de vedere emoțional.

„Cum poți proceda:
• Zilnic, sau aproape zilnic, alege un loc liniștit, calm, împreună cu un caiet nou și
instrumentul preferat de scris și petrece aproximativ 20 de minute scriind
• Poți scrie orice, despre experiența cancerului sau despre emoțiile, gândurile, senzațiile
corporale care te încearcă în prezent sau te-au încercat în trecut (imaginează-ți că scrii
într-un jurnal)
• Poți scrie la persoana I, ca și cum ai scrie unui prieten drag, îndepărtat, căruia vrei să îi
povestești ce te apasă
• Nu trebuie sa scrii mult, doar atât cât simți. La început, ți se poate părea stângaci, însă vei
vedea că, pe parcurs, povestirile vor deveni mai elaborate și mai profunde
• Exemple de formule de început: “Boala a însemnat pentru mine…”, “După aflarea
diagnosticului, m-am simțit ca și cum…..” etc.”, mai spune recomandarea onco-plan.ro

Jurnalele de monitorizare reprezintă modalități mai scurte prin care poți urmări evoluția unor anumite simptome sau eficiența unor tehnici. Un exemplu de astfel de jurnal l-ar putea reprezenta cel în care îți monitorizezi nivelul de stres înainte și după efectuarea unor exerciții de relaxare sau a unui exercițiu de respirație amplu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel