Cancerul, semnale de alarmă. La ce simptome ar trebui să fii atent

cancerul - FOTO: Freepick
Cancerul poate fi prevestit de anumite semne. O tuse persistentă sau transpirațiile nocturne pot fi semnale ale cancerului.

Cancerul este o boală în care celulele organismului cresc în mod necontrolat, formând o tumoră care se poate răspândi în diferite părți ale corpului. Depistat timpuriu, cancerul se poate trata. De aceea, pe lângă analizele medicale uzuale pe care trebuie să le facem periodic trebuie să fim atenți și la semnalele pe care ni le transmite corpul.

Semne care pot prevesti cancerul

Specialiștii au întrunit o listă cu semnele care pot preveni cancerul. Din punct de vedere global, cancerul este, de asemenea, una dintre principalele cauze de deces prematur.

Uneori se poate dezvolta fără avertisment. Dar majoritatea cazurilor au semne de avertizare. Cu cât depistezi mai devreme posibile semne de cancer, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari, arată Healthline.

Vezi și: Mâinile, test de diagnostic pentru mai multe boli. Ce spun degetele și pălmile despre sănătatea ta

Pierdere în greutate

Celulele canceroase le atacă pe cele sănătoase, astfel corpul tău poate răspunde prin pierderea în greutate. Potrivit Societății Americane de Cancer, mulți oameni pierd în mod neașteptat 10 kilograme sau mai mult înainte de diagnosticul lor de cancer. De fapt, acesta poate fi primul semn de cancer.

Pierderea în greutate inexplicabilă poate fi cauzată de alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertiroidismul (o tiroidă hiperactivă). Diferența este că în cazul cancerului pierderea în greutate poate apărea brusc. Este cel mai des întâlnit în cancerele de:

- esofag

- plămân

- pancreas

- stomac

Febră

Febra este răspunsul organismului la o infecție sau boală. Persoanele care au cancer vor avea adesea febră ca simptom. De obicei, este un semn că cancerul s-a răspândit sau că este într-un stadiu avansat.

Febra este rareori un simptom precoce al cancerului, dar poate fi dacă o persoană are un cancer de sânge, cum ar fi leucemia sau limfomul.

Vezi și: Gălbiorii, rol cheie pentru menținerea sănătății oaselor. Șase motive pentru care să îi incluzi în dietă

Pierderea de sânge

Unele tipuri de cancer pot provoca, de asemenea, sângerări neobișnuite. De exemplu, cancerul de colon sau rectal ar putea provoca scaune sângeroase, în timp ce sângele din urină poate fi un simptom al cancerului de prostată sau de vezică urinară. Este important să raportați astfel de simptome.

Pierderea de sânge poate fi mai discretă în cancerul de stomac, deoarece poate fi doar sângerare internă și este mai greu de detectat.

Durere și oboseală

Oboseala inexplicabilă poate fi un alt simptom al cancerului. Este de fapt unul dintre cele mai frecvente simptome. Oboseala care nu pare să dispară în ciuda somnului adecvat ar putea fi un simptom al unei probleme de sănătate subiacente - cancerul este doar o posibilitate.

Oboseala este cea mai proeminentă în leucemie, potrivit ACS. Oboseala poate fi, de asemenea, legată de pierderea de sânge de la alte tipuri de cancer.

În unele cazuri, cancerul care este răspândit, sau metastazat, poate provoca durere. De exemplu, durerile de spate pot fi prezente în cancerele:

- prostată

- ovare

- rect

Vezi și: Cât de des trebuie schimbată lenjeria intimă. Care sunt indiciile care arată că ar trebui să o înlocuiești. Ce boli riști

Tuse persistentă

Tusea poate apărea din mai multe motive. Este modul natural al corpului tău de a scăpa de substanțele nedorite. Răcelile, alergiile, gripa sau chiar umiditatea scăzută pot duce la tuse.

Când vine vorba de cancerul pulmonar, cu toate acestea, tusea poate persista mult timp, în ciuda remediilor. Tusea poate fi frecventă și poate provoca răgușeală. Pe măsură ce boală progresează, puteți chiar să tușiți sânge.

O tuse persistentă este, de asemenea, uneori, un simptom al cancerului tiroidian.

Modificări ale pielii

Modificările cutanate sunt cel mai adesea legate de cancerul de piele, unde alunițele sau negii se schimbă sau se măresc. Anumite modificări ale pielii pot indica, de asemenea, alte forme de cancer.

De exemplu, petele albe din gură pot indica cancer oral. Nodulii sau umflăturile de sub piele pot fi tumori, cum ar fi în cancerul de sân.

Cancerul poate provoca alte modificări ale pielii, cum ar fi:

- creşterea bruscă a părului

- hiperpigmentare sau pete întunecate

- icter, sau ochi galbeni și piele

- roșeață

Modificări ale pielii din cauza cancerului de piele pot include, de asemenea, răni care fie nu dispar sau răni care se vindecă şi se întorc.

Vezi și: Culoarea părului, factorii care o influențează. De ce ne naștem blonzi, roșcați sau bruneți

Modificări ale digestiei

Anumite tipuri de cancer pot duce la probleme cu alimentaţia, cum ar fi dificultăţi la înghiţire, modificări ale poftei de mâncare sau dureri după masa.

O persoană cu cancer de stomac nu poate avea multe simptome, mai ales la debutul bolii. Cu toate acestea, cancerul poate provoca simptome cum ar fi indigestie, greață, vărsături, și balonare.

Probleme la înghițire pot fi legate de diferite tipuri de cancer ale capului și gâtului, precum și de cancerul esofagian.

Cu toate acestea, nu este numai cancerele tractului gastro-intestinal pot provoca aceste simptome. Cancerul ovarian poate fi, de asemenea, asociat cu balonare sau un sentiment de plenitudine care nu va dispărea. Greața și vărsăturile pot fi, de asemenea, un simptom al cancerului cerebral.

Vezi și: Infertilitatea la femei și la bărbați, cauzele pe care nu ți le-a spus nimeni. Când trebuie să te îngrijorezi

Transpirații nocturne

Transpiraţiile nocturne sunt mai intense decât transpiraţia uşoară sau senzaţia de prea cald. Ele de obicei produc sudoare abundentă. Ca și alte simptome menționate anterior, transpirațiile nocturne pot apărea din mai multe motive care nu au legătură cu cancerul.

Cu toate acestea, transpirațiile nocturne pot fi, de asemenea, legate de stadiile incipiente ale mai multor tipuri de cancer, de la leucemie la limfom până la cancer hepatic.

Cancere fără semne de avertizare

În timp ce multe tipuri de cancer au simptome, unele forme sunt mai discrete.

Cancerul pancreatic nu poate duce la orice semne sau simptome până când a progresat la un stadiu avansat. Un istoric familial, precum și umflarea frecventă a pancreasului, poate crește riscul de a dezvolta cancer. Dacă acesta este cazul, medicul dumneavoastră vă poate recomanda screening-uri regulate de cancer.

Unele cazuri de cancer pulmonar pot duce doar la semne și simptome subtile în afara tuşei bine-cunoscute. Anumite tipuri pot provoca creșterea nivelului de calciu din sânge, un simptom care nu poate fi detectat fără analize de laborator.

Cancerul renal, în special în stadiile sale incipiente, este un alt tip care nu poate provoca simptome notabile. Cancerul renal mai mare sau mai avansat poate duce la simptome precum durere pe de o parte, sânge în urină sau oboseală. Cu toate acestea, aceste simptome sunt adesea rezultatul altor cauze benigne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel