Cancerul ovarian, legătura cu stresul posttraumatic

Cancerul ovarian
Tulburarea de stres posttraumatic ar putea avea o legătură chiar și cu cancerul, pe lângă o serie de alte afecțiuni din organism. Cercetătorii au studiat legătura cu cancerul ovarian.

Stresul are legătură cu foarte multe afecțiuni fizice, însă se pare că ar putea avea o legătură chiar și cu cancerul. Potrivit unor studii, o experiență traumatică poate să crească riscul de cancer ovarian.

Cercetătorii de la Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică și Centrul de Cancer Moffitt au descoperit că femeile care și-au amintit că au avut șase sau mai multe simptome ale tulburării de stres posttraumatic (PTSD) aveau risc dublu de a dezvolta mai târziu cancer ovarian, în comparație cu femeile care nu au raportat simptome PTSD. De asemenea, aveau mai multe șanse să dezvolte o formă mai agresivă a cancerului.

Hormonii de stres pot stimula creșterea tumorii

Cercetătorii au analizat datele de la peste 50.000 de femei care au participat la Studiul de Sănătate al Asistenților II. La începutul studiului, femeilor li s-a cerut să identifice experiența lor de viață cea mai stresantă și orice simptome de PTSD pe care le-au avut în urma acestui eveniment.

Cercetătorii au urmărit apoi să vadă care dintre femei au continuat să dezvolte cancer ovarian. Studiul, publicat în Cancer Research, a descoperit că riscul de cancer mai mare a persistat chiar dacă simptomele PTSD ale femeii au apărut cu zeci de ani în trecut. Cercetările anterioare la animale sugerează că hormonii de stres pot stimula creșterea tumorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel