Cancerul este "o boală care poate fi vindecată". Ce se întâmplă în primii 2 ani de la tratament: Atunci se poate spune că tratamentul a reușit, că pacienta este vindecată

cancerul - Foto: Freepick @lelia_milaya
EXCLUSIV
Cancerul a devenit o boală ce poate fi ușor tratată, mai ales dacă este descoperită în stadii incipiente. Mulți pacienți înving cancerul și trăiesc ani sau chiar decenii după tratament.

Cancerul este privit ca o boală care nu se vindecă, însă această afirmație nu mai este pe deplin adevărată. Deși cancerul poate fi o afecțiune gravă și dificil de tratat, progrese semnificative au fost realizate în domeniul cercetării și tratamentului cancerului în ultimele decenii.

Există mai mult de 100 de tipuri diferite de cancer, fiecare cu caracteristici specifice și comportamente diferite în organism. Unii pacienți pot răspunde bine la tratament, în timp ce alții pot avea rezistență la tratament sau pot avea o evoluție mai agresivă a bolii.

Diagnosticarea precoce a cancerului este esențială pentru șansele de vindecare. În cazul în care cancerul este depistat în stadiile incipiente, tratamentele sunt mai eficiente și șansele de vindecare sunt mai mari.

Sanador

În ultimele decenii, cercetarea medicală a evoluat spre o abordare mai personalizată în tratamentul cancerului. Terapiile țintite și imunoterapia au adus noi opțiuni de tratament care pot îmbunătăți semnificativ șansele de supraviețuire.

Mai mult, cercetarea continuă în domeniul oncologiei a condus la dezvoltarea de tratamente mai eficiente, precum chimioterapia mai bine tolerată, terapiile țintite care vizează direct celulele canceroase și imunoterapia care stimulează sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului.

Numeroase persoane au învins cancerul și au trăit ani sau chiar decenii după tratament. În unele cazuri, cancerul poate fi considerat vindecat atunci când persoana nu prezintă semne de recurență timp de mulți ani.

Este important să abordăm cancerul cu o perspectivă realistă, recunoscând că progresele în tratament și cercetare continuă să ofere speranță pentru pacienți. Vindecarea cancerului poate varia în funcție de tipul și stadiul bolii, dar multe persoane reușesc să depășească această afecțiune și să ducă o viață sănătoasă după tratament.

Despre acest subiect ne-au vorbit și medicii Beatrice Anghel și Sorin Bogdan, medici primari Radioterapie la Spitalul Clinic SANADOR. 

Întrebați când se consideră că o persoană cu cancer este vindecată, medicii ne-au explicat tot procesul.

"Cancerul este o boală care poate fi vindecată. Vorbim de multiple stadii și e foarte greu să precizăm o anume supraviețuire. Există mai mulți factori de prognostic. Cumva noi evaluăm foarte atent toți parametrii cunoscuți ai pacientei, mă refer chiar la comorbidități, la celelalte probleme de sănătate care pot fi deranjate de un tratament agresiv oncologic, apoi cei legați de tumoră, apoi legați de răspuns. 

Noi, înainte de a face ca ultimă etapă de tratament agresiv curativ, și anume brahiterapia, avem o investigație foarte utilă, numită RMN, un RMN de pelvis cu care depistăm efectiv răspunsul tumoral și ne putem ghida cam cum va face pacienta, în ce parte a răspunsului terapeutic o vom clasa parțial și apoi total. 

O altă analiză atentă a cazurilor de cancer de col uterin local avansate a fost făcută recent, chiar la ultimul Congres, care a spus să nu cumva să ne grăbim cu o altă terapie peste cele trei, pentru că sunt pacientele care răspund foarte greu la tratamentele aceste incisive și să reușim să le monitorizăm în dinamică, bineînțeles, cu ajutorul clinicianului, adică al ginicologului și al imagistului trebuie să facem și să supunem pacienta unor investigații repetate, care vă dați seama, prinse de emoții.

Știu că sunt poate în categoria aceea, dar și noi trebuie să fim obiectivi, ca și oncologi", a declarat medicul Beatrice Anghel, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Cât timp se supraveghează un astfel de caz și când poți să spui că e reușit tratamentul și a fost vindecat

"În primii 2 ani, pacientele sunt investigate din trei în trei luni cu RMN abdominopelvin și bineînțeles, examen clinic. Este obligatoriu și CT-ul de torace. 

Deci în primii 2 ani, din trei în trei luni. 

Apoi, bineînțeles, rata scade pentru că s-a observat că răspunsul a fost unul optim și nu mai sunt necesare atâtea investigații imagistice. 

Dar după 5 ani, dacă nu apare nimic, se poate spune că pacienta este vindecată", a declarat medicul radiolog Sorin Bogdan, pentru DC Medical.

Întrebați care a fost cea mai în vârstă pacienta care a trecut prin această procedură și s-a vindecat, medicul Beatrice Anghel a spus că "la mine a fost o pacientă de 92 de ani", în timp ce medicul Sorin Bogdan a spus că "la mine a fost de 87 de ani".

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel