Cancerul de prostată, de ce e importantă distribuția grăsimii corporale

Cancer
Un studiu ce a vizat asocierea dintre distribuția grăsimii corporale și cancerul de prostată relevă că grăsimea depusă în anumite zone ale corpului crește riscul acestei boli.

În primul studiu care vizează legătura dintre distribuția grăsimii corporale și riscul de cancer de prostată, cercetătorii au descoperit că nivelurile mai mari de grăsime abdominală și de pe coapse sunt asociate cu un risc crescut de cancer agresiv de prostată.

Studiul a fost publicat în revista CANCER, un jurnal revizuit de Societatea Americane de Cancer. Rezultatele acestuia pot duce la o mai bună înțelegere a relației dintre obezitate și cancerul de prostată și pot oferi noi informații pentru tratament.

Obezitatea, asociată cu un risc mai mare 

Studiile anterioare au arătat că obezitatea este asociată cu un risc crescut de cancer avansat de prostată și cu un prognostic mai slab după diagnostic. De asemenea, dovezi emergente sugerează că distribuția specifică a grăsimii în organism poate fi un factor important.

Pentru a furniza dovezi de înaltă calitate, Barbra Dickerman, doctor, de la the Harvard T.H. Chan School of Public Health și colegii ei au analizat distribuția grăsimilor corporale folosind măsura standard de aur a imagisticii tomografiei computerizate și au evaluat riscul de a fi diagnosticat și de a muri de cancer de prostată printre 1.832 de bărbați islandezi care au fost urmăriți timp de 13 ani .

În timpul studiului, 172 de bărbați au dezvoltat cancer de prostată și 31 au murit din cauza bolii. Acumularea de grăsime în anumite zone - cum ar fi grăsimea viscerală (adânc în abdomen, care înconjoară organele) și grăsimea subcutanată a coapsei (chiar sub piele) - a fost asociată cu riscul de cancer de prostată avansat și fatal. Indicele de masă corporal ridicat (IMC) și circumferința mare a taliei au fost, de asemenea, asociate cu riscuri mai mari de cancer de prostată avansat și fatal.

Indicele masă corporală mai mic, rol important 

„Interesant este că atunci când ne-am uitat separat la bărbații cu un IMC ridicat sau un IMC scăzut, am constatat că asocierea dintre grăsimea viscerală și cancerul de prostată avansat și fatal a fost mai puternică în rândul bărbaților cu IMC mai mic. Precizia acestor estimări a fost limitată în această analiză a subgrupurilor, dar acesta este un semnal interesant pentru cercetările viitoare ”, a menționat Dickerman.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a investiga rolul distribuției de grăsime în dezvoltarea și progresia cancerului de prostată și modul în care schimbările în depozitele de grăsimi în timp pot afecta sănătatea pacienților. „În cele din urmă, identificarea tiparelor de distribuție a grăsimilor care sunt asociate cu cel mai mare risc de cancer de prostată semnificativ din punct de vedere clinic poate ajuta la elucidarea mecanismelor care leagă obezitatea cu boala agresivă și bărbații țintă pentru strategiile de intervenție”, a spus Dickerman.

Un editorial însoțitor observă că intervențiile în stilul de viață - cum ar fi dieta și exercițiile fizice - care vizează pierderea de grăsime pot reduce, de asemenea, riscul de cancer de prostată.

 

Sursa, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel