O substanță chimică nou identificată...
Formele de cancer care apar în partea din spate a gurii și a gâtului superior nu sunt diagnosticate adesea până când devin avansate, parțial pentru că localizarea lor le face dificil de observat în timpul examenelor clinice de rutină. Un raport din Journal of Molecular Diagnostics, publicat de Elsevier, descrie utilizarea acoustofluidicelor, o nouă metodă non-invazivă care analizează saliva pentru prezența virusului papiloma uman (HPV) -16, tulpina patogenă asociată cu cancerele orofaringiene (OPC). Această nouă tehnică a detectat cacnerul orofaringian în saliva întreagă la 40% dintre pacienții testați și 80 la sută dintre pacienții cu cancer orofaringian confirmat.
"OPC are o incidență aproximativă de 115.000 de cazuri pe an în întreaga lume și este unul dintre cancerele cu cea mai rapidă creștere din țările occidentale, datorită creșterii incidenței legate de HPV, în special la pacienții mai tineri. Este esențial că metodele de supraveghere sunt dezvoltate pentru a îmbunătăți detectarea precoce și rezultatele ”, a explicat cercetătorul co-conducător Tony Jun Huang, doctor, Departamentul de Inginerie Mecanică și Știința Materialelor, Duke University, Durham, NC, SUA.
„Având în vedere acești factori, depistarea cu succes a HPV de la exozomii salivari izolați de platforma noastră acoustofluidică oferă avantaje distincte, inclusiv detectarea timpurie, evaluarea riscurilor și screeningul”, a adăugat dr. Huang. Această tehnică poate ajuta medicii să prevadă care pacienții vor răspunde bine la radioterapie sau vor realiza o supraviețuire mai lungă fără progresie.
Exozomii sunt microvesicule minuscule originare din celule care sunt secretate în fluidele corpului. Se crede că joacă un rol în comunicarea intercelulară și numărul lor este crescut în asociere cu mai multe tipuri de cancer. Acoustofluidica este o tehnologie avansată care fuzionează acustica și microfluidica. Probele de fluid sunt analizate folosind un mic cip acoustofluidic dezvoltat pentru a izola exosomii salivari prin eliminarea particulelor nedorite bazate pe dimensiuni, lăsând mostre concentrate bogate în exosomi care facilitează detectarea biomarkerilor specifici tumorii.
În acest studiu, cercetătorii au analizat probe de salivă de la 10 pacienți diagnosticați cu HPV-OPC folosind metode tradiționale. Ei au descoperit că tehnica a identificat biomarkerul tumoral HPV-16 ADN în 80% din cazuri, cu ajutorul unei tehnologii avansate. Deoarece această metodă este independentă de variabilitatea eșantionului care se datorează modificărilor viscozității salivei și metodelor de colectare utilizate, se poate dovedi ideală pentru utilizarea în medii clinice.
Dr. Huang a evidențiat unele dintre caracteristicile tehnicii, inclusiv izolarea automată și exosomă rapidă (mai puțin de cinci minute timp de procesare, comparativ cu aproximativ opt ore timp de procesare, folosind tehnologii de referință). Analizele pot fi efectuate la costuri relativ mici și în puncte de îngrijire. De asemenea, este potrivit pentru monitorizarea repetată și continuă a progresiei și tratamentului tumorii, spre deosebire de biopsia tradițională.
"Cu aceste caracteristici, tehnologia acoustofluidică are potențialul să depășească în mod semnificativ standardele actuale ale industriei, să abordeze nevoile nesatisfăcute în domeniu, să ajute la accelerarea cercetării biomedicale legate de exosome și să ajute la descoperirea de noi biomarkeri exosomali", a comentat dr. Huang.
"Biopsia lichidă exosomă de salivă este o metodă eficientă de depistare timpurie și evaluare a riscurilor pentru OPC", a declarat cercetătorul conducător David T.W. Wong, de la Center for Oral/Head and Neck Oncology Research, School of Dentistry at the University of California Los Angeles, CA, SUA. "Tehnica de separare acoustofluidică oferă o metodă rapidă, biocompatibilă, cu randament ridicat, puritate ridicată, fără etichetă pentru izolarea exosomului de salivă." Potrivit cercetătorilor, această tehnologie poate fi folosită și pentru a analiza alte biofluide, cum ar fi sângele, urina și plasma.
Studiul a fost o colaborare internațională între Duke University, UCLA și University of Birmingham (Marea Britanie). Prof. Hisham Mehanna, director al Institute of Head and Neck Studies and Education, University of Birmingham, Birmingham, UK, a declarat „Rezultatele sunt un testament al puterii cercetării interdisciplinare și a colaborării internaționale.”
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...