Cancer mamar. Neuroblastom. Proteina care protejează una și favorizează alta

Cancerul mamar face mii de victime anual
Cancer mamar sau neuroblastom sunt două afecțiuni diferite. Cercetătorii au descoperit că au în comun o proteină care protejează împotriva cancerului, dar favorizează apariția neuroblastomului.  

Oricine a studiat vreodată baza moleculară a cancerului de sân probabil că a auzit despre abrevierea BRCA1. Aceasta este o proteină care protejează celulele țesutului mamar împotriva cancerului.

Surprinzător, această proteină poate avea și un efect contrar: într-un alt tip de cancer, neuroblastomul, ajută la menținerea tumorii stabile. Asta este ceea ce au constatat echipele de cercetare din Würzburg, Göttingen și Olanda, publicat în jurnalul Nature, citat de Sciencedaily.com.
Neuroblastomul este un cancer care apare în copilăria timpurie. Celulele degenerate ale sistemului nervos cresc în tumori în cavitatea abdominală; boala poate progresa foarte diferit.

Tumorile mai puțin agresive pot fi tratate sau pot să dispară spontan. Pe de altă parte, perspectivele de supraviețuire pentru copiii ale căror celule canceroase conțin proteina tumorală MYCN sunt deosebit de slabe. 

Investigații asupra culturilor celulare și a pacienților 

"În neuroblastoamele agresive, proteina tumorală MYCN trebuie să interacționeze cu BRCA1 pentru a menține tumorile în viață", spune dr. Steffi Herold, cercetător în grupul de cercetare al profesorului Martin Eilers la Biocenter of Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) in Bavaria, Germany. Echipa a descoperit acest lucru în experimentele de cultură celulară.

Rezultatele au fost, de asemenea, confirmate în materialul tisular de la pacienți: Tumorile copiilor care conțin MYCN au întotdeauna concentrații mari de BRCA1. Acest lucru a fost demonstrat de cercetătorii din Amsterdam și Utrecht, care cooperează cu grupul Eilers.


Într-o publicație în jurnalul Nature, echipa JMU descrie mecanismul prin care proteina BRCA1 menține celulele neuroblastomului în viață. Deoarece celulele canceroase cresc mult prea repede și se divid prea des, trebuie să-și conducă metabolismul la o viteză foarte mare. Acest lucru inseamna stres pentru celule, si aici intervine BRCA1: "Pur și simplu se asigură că celulele sunt în măsură să facă față acestui stres”, explica Dr. Gabriele Büchel.

BRCA1 asigură o variantă în caz de „avarie”

Mai precis: în celulele neuroblastomului, acum proteina MYCN controlează transcripția, adică citirea informațiilor genetice în nucleul celular. Profesorul Eilers compară acest proces, esențial pentru supraviețuirea celulei, cu un tren care rulează pe o cale ferată. "Dacă șina este deteriorată, trenul se oprește. Creșterea celulei tumorale se oprește, fiind amenință să moară. În acest caz, proteina BRCA1 asigură comutarea la o cale laterală. Acolo, trenul poate aștepta până când celula tumorală va repara daunele de pe pista principală.”

Deci proteinele MYCN și BRCA1 lucrează mână în mână pentru a se asigura că metabolismul celulelor tumorale poate continua să funcționeze la viteză maximă. Echipa JMU a devenit conștientă de acest lucru atunci când a căutat lucruri necunoscute anterior în celulele neuroblastomului, care ar putea fi utilizate pentru inhibarea creșterii tumorale. 

Multe alte întrebări 

Deși pacienții cu neuroblastom nu vor beneficia imediat de noile descoperiri, echipa Eilers va urmări subiectul. Ei se asteapta ca rezultatele sa contribuie la dezvoltarea de noi terapii pentru această boală. Ei speră, de asemenea, să clarifice dacă proteinele MYCN și BRCA1 funcționează împreună în neuroblastoame, sau dacă există un mecanism general care afectează și alte tipuri de cancer. Dr. Herold va analiza, de exemplu, celulele cancerului de prostată, deoarece proteina MYCN este, de asemenea, asociată cu o formă extrem de agresivă a acestor tumori.

Doctorandul Jacqueline Kalb se va concentra pe mecanismul exact de cooperare între cele două proteine, și dacă alte proteine decât cele descrise în „Nature” sunt implicate. Și dr. Büchel va cerceta neuroblastoamele, în echipa MYCN, pentru a afla dacă situația lor de stres poate fi exploatată pentru a îmbunătăți terapiile.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel