Cancer: județul din România unde sunt cele mai multe cazuri de cancer

Cancer
Un județ din România a înregistrat în 2015, la populația de vârstă de peste 65 de ani, cele mai multe cazuri de cancer. Aproape dublu decât media pe țară.

Cancer, județ. "Am transmis recent o adresă către Ministerul Sănătăţii pentru a afla cifrele din ultimii trei ani privind afecţiunile oncologice raportate în Dolj, în comparaţie cu media la nivelul ţării. Am solicitat această situaţie întrucât una dintre principalele preocupări în problema riscurilor generate de centrala nucleară de la Kozlodui şi depozitul pentru deşeuri radioactive în construcţie este potenţiala expunere radioactivă, printre efectele acesteia numărându-se dezvoltarea de diferite afecţiuni oncologice. Din păcate, cifrele primite nu ne liniştesc, ci dimpotrivă", afirmă reprezentanţii Acţiunii pentru Renaşterea Craiovei (ARC), într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Rata incidenţei cancerelor în judeţul Dolj în ultimii trei ani a fost de 1,5 ori mai mare decât rata incidenţei acestor afecţiuni la nivelul ţării, informează reprezentanţii Acţiunii pentru Renaşterea Craiovei (ARC), citând date oficiale transmise de Ministerul Sănătăţii.

Cei de la ARC susţin că aceste cifre ar trebui să fie un avertisment legat de riscurile generate de centrala nucleară de la Kozlodui şi depozitul pentru deşeuri radioactive în construcţie.

Cancer, județ: peste media pe țară

Rata pe țară a incidenței cancerului la 100.000 de locuitori din România:

În 2015; la nivelul țării - 254,5, Dolj - 396,3.

În 2016: la nivelul ţării - 259,49, Dolj – 398,4.

În 2017: la nivelul ţării - 257,02, Dolj – 394,37.

"Rata incidenţei în Dolj este mult peste media ţării la categoria de vârstă 65+, în 2015 aceasta fiind şi aproape dublă în judeţul nostru: 688,9 pe ţară versus 1178,91 în Dolj. Însă şi la categoria de vârstă 15-64 de ani diferenţele sunt foarte mari, rata incidenţei în Dolj depăşind cu mult media ţării. Dacă rata la nivelul României este maxim 197, în Dolj aceasta depăşeşte 260 în fiecare dintre cei trei ani raportaţi. Aceste cifre reprezintă un semnal de alarmă major şi ar trebui analizat serios de către autorităţi, care nu trebuie să uite că au o obligaţie faţă de cetăţeni şi că unul din drepturile fundamentale ale omului este dreptul la o viaţă sănătoasă", se mai precizează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel