Cancer de gât, în fază incipientă, detectat cu ajutorul unui test de salivă

Un bărbat de 63 de ani a fost depistat cu cancer de gât, în faza incipientă, în urma unui test de salivă pentru HPV.

Un nou studiu, publicat în revista Frontiers in Oncology, descrie descoperirea cancerului de gât la un pacient, folosind un test nou de salivă conceput pentru a detecta virusul papilomavirusului uman (HPV). Pacientul nu a prezentat simptome clinice de cancer, dar testul de depistare are nevoie de validare suplimentară.

„Incidența cancerului de gât cu papillomavirus uman (HPV) cu risc ridicat, este în creștere în țările dezvoltate și, din păcate, este descoperită adesea doar atunci când este mai avansată, iar pacienții au nevoie de un tratament complicat și cu impact puternic", explică Chamindie Punyadeera, unul dintre cercetătorii care dezvoltă noul test, de la Universitatea de Tehnologie din Queensland. „În SUA, cancerul de gât produs de HPV a depășit cancerul de col uterin, cunoscut drept cel mai frecvent cancer cauzat de HPV, dar, spre deosebire de cancerul de col uterin, până în prezent, nu a existat niciun test de screening pentru acest tip de cancer orofaringian."

Cazul de cancer a fost detectat ca parte a unui studiu în curs de prevalență a ADN HPV. Studiul urmărește peste 600 de subiecți fără cancer, folosind testul experimental pentru a măsura ADN-ul viral la probele de salivă. Un accent deosebit este o tulpină de virus numită HPV-16, care a fost anterior legată de debutul cancerului de col uterin, notează revista New Atlas.

Raportul de caz descrie un bărbat în vârstă de 63 de ani, fără simptome sau semne clinice de niciun tip de cancer. Peste 36 de luni, el a efectuat mai multe teste de salivă ADN HPV-16 ca parte a studiului de prevalență, iar cercetătorii au detectat creșterea semnificativă a nivelurilor virale pe măsură ce a trecut timpul. Transmiterea subiectului către un chirurg ORL pentru o examinare mai atentă, a evidențiat prezența unei tumori minuscule, asimptomatice, în gât.

„S-a constatat că pacientul are un carcinom cu celule scuamoase de 2 mm în amigdala stângă, tratat de amigdalectomie", spune Punyadeera. „Acest lucru a oferit pacientului nostru o șansă mare de vindecare cu un tratament foarte simplu. De la operație, pacientul nu a avut dovezi de ADN HPV-16 în saliva sa. "

Cercetările anterioare au sugerat încărcări virale mari HPV-16, detectabile în salivă, pot fi în mod eficient legate cu cancerul orofaringian avansat. Cu toate acestea, aceasta este prima dată când cercetătorii au descoperit cu succes un cancer în stadiu incipient, folosind noua tehnică de testare a salivei.

Constatarea cheie este asocierea între creșterea încărcăturilor virale ale HPV în salivă în mai multe teste și cancerul de gât. Este această creștere progresivă temporală a încărcăturii virale în timp, cercetătorii sugerează că ar putea fi esențiale pentru detectarea cancerului orofaringian în stadiu incipient.

Această constatare, desigur, are nevoie de o validare mai largă înainte ca un test să poată fi implementat clinic. Însă, având în vedere că HPV este considerat a fi cauza a 70 la sută din toate cancerele orofaringiene din Statele Unite, și nu există în prezent o metodă de screening, acest test de salivă ar putea fi extraordinar de util pentru medicii care urmăresc pacienți cu risc ridicat.

„Prezența acestui model de HPV-ADV salivar crescut trebuie evaluată pe deplin, deoarece poate oferi markerul critic pentru depistarea timpurie a cancerului", spune Punyadeera. „Acum avem promisiunea unui test de screening pentru cancerul de orofaringe și există o nevoie urgentă de a efectua un studiu major pentru validarea acestui test și calea de evaluare adecvată pentru persoanele cu HPV-ADV salivar persistent."

Studiul a fost publicat în revista Frontiers in Oncology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel