Cancer de colon: cum cresc și se înmulțesc celulele, vizualizate printr-o tehnologie nouă

Celule
Mutațiile celulelor stem apar silențios și se răspândesc într-o zonă largă a colonului până când în cele din urmă predomină și devine malign.

Cercetătorii Institutului Duke Cancer au observat cum mutațiile celulelor stem apar silențios și se răspândesc într-o zonă largă a colonului până când în cele din urmă predomină și devine malign.

Folosind un sistem inovativ de modelare la șoareci, cercetătorii au marcat vizual mutații ale cancerului de colon, provocând strălucirea celulelor stem. Mutațiile găsite în cancerul de colon au fost apoi vizualizate la animale, arătând că o mutație sau alta a predominat asupra celorlalte pentru a deveni forța motrice a unei malignități.

"Acest studiu oferă o perspectivă nouă asupra procesului invizibil până acum, în care celulele stem precanceroase mutante s-au răspândit în întregul colon și au produs cancerul", a spus Joshua Snyder, doctor, profesor asistent în departamentele de Chirurgie și Biologie celulară la Duke și corespondent co-autor senior al unui studiu publicat online pe 2 decembrie în revista Nature Communications.

„Tehnica noastră stabilește o bază fermă pentru testarea noilor terapii care întrerup acest proces precoce, pre-malign. Sperăm că într-o zi să țintească și să elimine aceste celule precanceroase pentru a preveni cancerul”, a spus Snyder.

Snyder și colegii săi - inclusiv co-autorul senior H. Kim Lyerly, George Barth Geller profesor la Duke au aplicat tehnica de colorare moleculară într-un mod nou, marcând mai multe mutații comune ale cancerului de colon în celulele stem ale unei singure tumori pentru a crea un cod de bare fluorescent.

Atunci când este transferat la un șoarece, curcubeul celulelor stem fluorescente ar putea fi urmărit vizual, dezvăluind dinamica celulară și moleculară a evenimentelor precanceroase.

În acest fel, cercetătorii au descoperit diferențe cheie în modul în care habitatele intestinale comune bebelușilor și adulților cresc câmpurile precanceroase ale celulelor mutante. Într-o perioadă critică, nou-născuții sunt sensibili la efectele mutațiilor din celulele stem intestinale. Acest lucru aduce mari câmpuri de celule mutante premaligne în întregul intestin - un proces numit cancerizare - care crește dramatic riscul de cancer. Aceste câmpuri ale celulelor mutate pot crește și se răspândesc ani de zile fără a fi detectate prin tehnologiile de screening actuale; adesea, ele rămân inofensive, dar în condiții adecvate, pot deveni rapid canceroase mai târziu la adulți.

Mutațiile cancerului

Cercetătorii au mai observat că unele mutații ale cancerului de colon găsite la pacienți pot duce la o creștere izbitoare a fertilității mediului înconjurător în câmpurile precanceroase. În cele din urmă, acest lucru duce la răspândirea rapidă a câmpurilor în întregul intestin, cu consecințe letale.

Anumite mutații comune care apar din surse externe, cum ar fi o vătămare sau o expunere a mediului, ar putea, de asemenea, să perturbe mediul din jurul celulei stem și să conducă la creșterea rapidă și răspândirea câmpurilor precanceroase. Aceste evenimente pot fi mai ales letale la adulți și apar mult mai rapid decât se aștepta anterior.

"Cancerizarea s-a sugerat a fi un eveniment definitoriu care inițiază procesul de creștere a cancerului, inclusiv cancerul de sân, piele și plămâni", a spus Snyder. Tehnica noastră ne permite să modelam modul în care celulele premaligne concurează și se extind într-un câmp prin imagistica fluorescentp simplă, care poate duce la un diagnostic și tratament mai devreme.

Snyder a spus că studii suplimentare sunt în curs de utilizare folosind codul de bare fluorescent pentru a vizualiza câmpurile de cancer în cancerul de sân, urmărind să afle mai multe despre situația în care o afecțiune pre-canceroasă cunoscută sub numele de carcinom ductal in situ este condusă de mutații maligne vs. benigne.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel