Cancer de cap și gât, medicamentele atiinflamatoare pot crește supraviețuirea

Medicamente
Folosirea regulată a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru durerile din cancer de cap și gât poate îmbunătăți supraviețuirea pacienților cu  această boală, potrivit unui studiu. Medicamente precum aspirina și ibuprofenul îmbunătățesc semnificativ supraviețuirea pentru o treime sau mai mult dintre pacienții cu cancer de cap și gât.

Cercetătorii de la Universitatea din San Francisco au descoperit că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS au îmbunătățit rata generală de supraviețuire la cinci ani de la 25% la 78% pentru pacienții care aveau un anumit tip de cancer care conținea o genă modificată specifică, cunoscută ca PIK3CA. Supraviețuirea pacienților a căror genă nu a fost modificată în tumoră nu a fost afectată de utilizarea AINS.


,,Acesta este primul studiu care arată un avantaj clinic puternic al utilizării regulate de AINS pentru pacienții cu cancer de cap și gât cu mutații în gena PIK3CA și poate indica un motiv clar, biologic pentru a pune în aplicare terapia cu antiinflamatoare nesteroidiene în anumite cazuri de boală. Rezultatele noastre sugerează că utilizarea de AINS ar putea îmbunătăți în mod semnificativ rezultatele nu numai pentru pacienții cu cancer de cap și gât, dar, de asemenea și pentru pacientii cu alte tipuri de cancer care conțin mutatia PIK3CA”, a declarat dr. Jennifer R. Grandis, profesor de otolaringologie la Universitatea din San Francisco și autorul principal al lucrării.

În carcinomul cu celule scuamoase din cap și gât, PIK3CA este oncogena cel mai frecvent modificată, cu 34% din toate tumorile care poartă mutații care activează gena PIK3CA. În cancerul capului și gâtului asociat cu papilomavirusul uman (HPV), PIK3CA este cu mutații în mai mult de jumătate din tumori. Carcinomul cu celule scuamoase a capului și gâtului este o un cancer malign complex, cu un prognostic prost: rata de supraviețuire la cinci ani este de aproximativ 45%.

Cancerul capului și gâtului reprezintă aproximativ 4% din toate cazurile de cancer din Statele Unite, potrivit Societății Americane de Cancer care estimează că 65.000 de persoane dezvoltă annual boala. Poate să apară și la tineri, dar majoritatea pacienților au peste 50 de ani când sunt diagnosticați. Principalii factori de risc includ fumatul, consumul de alcool și infecția cu HPV.

AINS, care includ medicamente precum ibuprofenul și aspirina, sunt folosite pentru a ușura durerea și a reduce inflamația, febra și cheagurile de sânge. Acestea sunt cele mai frecvent prescrise medicamente pentru afecțiuni cum ar fi artrita.

În noua cercetare, 266 de pacienți de la Universitatea din Pittsburgh, a căror tumori au fost îndepărtate chirurgical, au fost investigate de autorii studiului. Majoritatea (84%) a fumat și 67% a primit chimioterapie post-chirurgie și / sau radioterapie.

Supraviețuirea globală mediană a fost de 66 de luni. În total, 75 de tumori (28%) din studiu au prezentat o modificare a activării genei PIK3CA. Printre pacienții care au folosit în mod regulat AINS, 93% au luat aspirină ca un component AINS și 73% a luat aspirină exclusiv. Majoritatea utilizatorilor au început tratamentul cu aspirină în urma diagnosticării cancerului capului și gâtului. Cercetătorii au constatat că utilizarea regulată a AINS timp de cel puțin șase luni a oferit o supraviețuire în mod semnificativ prelungită".

,,Utilizarea AINS prezintă probabil un avantaj statistic și clinic semnificativ în supraviețuirea globală în cancerul capului și gâtului modificat în PIK3CA prin interacțiunea directă între căile PI3K și COX”, a spus Grandis, potrivit Medicalxpress.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel