Cancer, cum să-l previi. 10 sfaturi de la Harvard

Fumatul ucide anual milioane de persoane
Testele de screening pot ajuta la detectarea timpurie a tumorilor maligne, însă prevenția contează enorm.

Cancer, sfaturi. Circa 1 din 3 americani vor dezvolta o formă de malignitate în timpul vieții. O estimare care pune serios pe gânduri. Specialiștii de la Școala de Sănătate Publică Harvard susțin că până la 75% dintre decesele americane de cancer pot fi prevenite.

Experții Harvard Medical School au întocmit o listă cu 10 recomandări de prevenție în lupta împotriva cancerului:

1. Nu fumați și aveți grijă să nu fiți expus la fumul de mâna a doua.

2. O dietă echilibrată - reduceți consumul de grăsimi saturate și carne roșie, ceea ce poate crește riscul de cancer de colon și o formă mai agresivă de cancer de prostată. Mâncați mai multe fructe, legume și cereale integrale.

3. Faceți mișcare regulat – sportul a fost legat de un risc redus de cancer de colon. Exercițiul fizic pare să reducă riscul unei femei de a face sân și cancer de reproducere. Exercițiile fizice vă vor ajuta să te protejezi chiar dacă nu slăbești.

4. Rămâneți în formă - obezitatea crește riscul multor forme de cancer.

5. Dacă alegeți să beți, limitați-vă la o medie de o băutură pe zi - excesul de alcool crește riscul de cancer al gurii, laringelui, esofagului, ficatului și colonului; crește, de asemenea, riscul unei femei de cancer de sân. Fumatul crește și mai mult riscul apariției multor maligne induse de alcool.

6. Evitați expunerea inutilă la radiații – faceți radiografii numai când aveți nevoie de ele. Verificați locuința de radon, care crește riscul de cancer pulmonar. Protejați-vă de radiațiile ultraviolete în lumina soarelui, ceea ce crește riscul apariției melanomelor și a altor tipuri de cancer de piele. Dar nu vă faceți griji pentru radiațiile electromagnetice de la liniile electrice de înaltă tensiune sau radiațiile de radiofrecvență de la microunde și telefoane mobile, ele nu provoacă cancer.

7. Evitați expunerea la toxine industriale și de mediu, cum ar fi fibrele de azbest, benzen, amine aromatice și bifenili policlorurați.

8. Evitați infecțiile care contribuie la cancer, inclusiv virusurile hepatitei, HIV și papilomavirusul uman. Multe sunt transmise sexual sau prin ace contaminate.

9. Faceți din somn o prioritate. Dovezile care leagă somnul de cancer nu sunt puternice. Dar creșterea slabă și insuficientă a somnului este asociată cu creșterea în greutate, care este un factor de risc pentru cancer.

10. Suficientă vitamina D - mulți experți recomandă acum 800 până la 1.000 UI pe zi, un obiectiv aproape imposibil de atins fără a lua un supliment. Deși protecția este departe de a fi dovedită, dovezile sugerează că vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată, cancer de colon și alte malignități. Dar nu contați pe alte suplimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel