Alimentația în sezonul rece poate fi...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, demararea unei campanii de informare la nivel naţional privind administrarea iodurii de potasiu. De asemenea, acesta a reiterat că pastilele, utilizate în cazul producerii unui incident nuclear care se soldează cu creşterea nivelului de radiaţii, trebuie luate doar la indicaţia autorităţilor.
”Va exista o campanie de informare la nivel naţional care trebuie să preceadă distribuirii acestor pastile de iodură de potasiu, pentru ca toată lumea să fie în cunoştinţă de cauză în momentul în care primeşte aceste produs. Antibiotice Iaşi a finalizat întreaga producţie săptămână trecută. Întreaga cantitate a ajuns deja la Direcţiile de sănătate publică şi acum căutăm cea mai bună cale de distribuire astfel încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România”, a declarat Rafila, citat de Agerpres.
Ministrul a adăugat că iodura de potasiu se administrează în cazul unei urgenţe doar la indicaţia autorităţilor şi nu trebuie luate în mod preventiv.
”Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv, ci doar dacă există un anunţ public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactiv în cadrul acestor radiaţii. Altfel, nu trebuie luate”, a explicat ministrul.
Mai mult decât atât, ministrul Rafila a indicat că la copii nou-născuţi cu vârsta până la o lună se administrează un sfert de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la trei ani, între 3 - 12 ani un comprimat, iar la copiii peste 12 ani şi adulţi două comprimate.
”La adulţii peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie cu excepţia cazurilor excepţionale, în cazurile în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul acesta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este exact în zona în care se petrece incidentul nuclear ceea ce în România nu este cazul”, a spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, tratamentul se administrează optim în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor.
”Tratamentul se administrează într-un timp optim de maximum opt ore de la anunţul autorităţilor, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depăşească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă şi nu are rost să administrezi o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică”, a arătat Alexandru Rafila.
Vezi și: Cătina, alternativa Iodului. Beneficii UIMITOARE, ce BOLI tratează
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...