Campania de vaccinare din Republica Moldova debutează cu vaccinurile donate de România. Iată cum se va desfășura

Vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford, rezultate bune. Foto: AstraZeneca
Reprezentanții Ministerului Sănătății din Republica Moldova au susținut luni, 1 martie, o conferință de presă în care au anunțat că vaccinarea împotriva COVID începe pe 2 martie. Primii imunizați sunt medicii.

Personalul medical din Republica Moldova va fi primul imunizat împotriva infecției COVID cu dozele AstraZeneca donate de statul român. Autoritățile au precizat că medicii pot refuza vaccinul, dar și că vaccinarea este gratuită și benevolă.

Campania propriu-zisă începe marți, 2 martie. Autoritățile au precizat că serul AstraZeneca va fi administrat celor peste 18 ani - neprecizând că ar fi o limită de vârstă - , iar vaccinarea celor care au avut COVID se amână până la 90 de zile după vindecare.  Autoritățile au mai subliniat că măsurile de protecție se păstrează și după imunizare. 

”Vaccinurile din România au sosit în Republica Moldova. Urmează în următoarele zile să recepționăm vaccinurile de pe platforma COVAX. Vaccinarea va începe, conform planului național de imunizare cu lucrătorii medicali, acea etapă importantă care va oferi posibilitatea să protejeze pe cei care sunt în prima linie. Începem cu vaccinarea lucrătorilor medicali din secțiile ATI, secțiile COVID. Experiența internațională ne arată că cazurile de infectare în rândul lucrătorilor medicali s-au miscșorat. (...) Mizăm pe această imunizare deoarece va reduce numărul de infectați”, a declarat Tatiana Zatîc, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

Medicul epidemiolog Alexei Ceban din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică a afirmat că o primă tranșă de 1.800 de doze de vaccin va ajunge în regiunea transnistreană, iar starea celor vaccinați va fi monitorizată printr-un registru electronic.

Întrebați de jurnaliști dacă moldovenii vor fi vaccinați cu serul Sputnik, oficialii din Ministerul Sănătății din Republica Moldova au declarat că nu se vor folosi pentru imunizare decât vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și FDA, adică Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson.

Statul român a donat în weekend 21.600 de doze AstraZeneca Republicii Moldova. Serurile au ajuns duminică, 28 februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel