Această vitamină îți protejează...
Calculii biliari, cunoscuți popular sub numele de “pietre la fiere”, sunt depuneri de material solidificat care se formează la nivelul vezicii biliare sau a ductelor biliare.
Aceștia pot fi de mici dimensiuni, cât un bob de nisip, sau pot ajunge la dimensiunea unei mingi de golf. În funcție de severitatea simptomelor, persoanele care prezintă calculi biliari pot avea nevoie de tratament (nu în toate cazurile) sau pot avea nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea calculilor sau chiar a vezicii biliare.
Calculii biliari iau forma unor depozite de lichid care se întăresc și se pot forma în zona vezicii biliare, iar formarea sedimentelor de lichid duce la blocarea căilor de transport care fac legătura dintre ficat și intestin.
Calculii biliari se formează atunci când particulele de colesterol sau bilirubina se întăresc din cauza unei cantități prea mari de colesterol sau bilirubină în organism.
Potrivit studiilor, notează Clinica Mayo, calculii biliari reprezintă o condiție medicală comună, 1 din 5 femei, respectiv 1 din 10 bărbați se confruntă cu sedimentarea lichidului biliar până la vârsta de 60 de ani. De altfel, preponderența este în rândul persoanelor mai în vârstă, la cele care depășesc greutatea medie optimă ori sunt supraponderale, dar și la cele care urmează cure de slăbire extreme. De asemenea, de calculii biliari sunt afectate și femeile care au trecut prin mai multe sarcini, care ăși administrează pilule contraceptive sau estrogen, în cazul celor aflate la menopauză.
Există o serie de factori de risc care duc la dezvoltarea calculilor biliari:
- vârsta de peste 40 de ani;
- viața sedentară;
- obezitatea și supraponderabilitatea;
- graviditatea;
- dietele bogate în grăsimi și colesterol, care pot duce la afecțiuni ale sistemului digestiv;
- dietele sărace în fibre;
- istoria familiară de calculi biliari;
- diabetul zaharat;
- tulburările de sânge;
- pierderea în greutate, bruscă și rapidă;
- administrarea unor tratamente cu estrogen;
- afecțiuni la nivelul ficatului.
Cele mai multe cazuri de calculi biliari nu provoacă vreun simptom sau alte probleme care pot afecta calitatea vieții. Calculii sunt de dimensiuni mici și pot trece de vezica și canalele biliare, fiind eliberate în intestine cu ușurință.
Principalele semnele ale prezenței calculilor biliari sunt:
- durerile abdominale, de obicei în partea superioară dreaptă a abdomenului;
- scăderea generală a apetitului;
- eliberarea frecventă a gazelor, râgâituri inexplicabile;
- stări de greață și vărsături.
Diagnosticul este pus de către medicul specialist, după un examen fizic general, iar pentru identificarea tipului de calculi biliari (bila conține o cantitate prea mare de colesterol, de bilirubină sau vezica nu se golește în mod corespunzător), acesta va indica necesitatea unor teste mai amănunțite.
- ecografia abdominală;
- ecografia endoscopică:
- teste de sânge.
În privința tratamentului, acesta va fi recomandat pe baza simptomelor și rezultatelor testelor de diagnostic: tratament medicamentos pentru dizolvarea calculilor biliari sau proceduri chirurgicale pentru eliminarea vezicii biliare.
Însă ce este foarte important, ca prevenție, este un stil de viață sănătos și echilibrat, care va reduce riscul apariției calculilor biliari.
Vezi și: Pietre la rinichi: Prevenție, cauze și tratament. Medic: Pot fi rezolvate prin metode minim invazive
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...