Câini. Ce se întâmplă în creierul stăpânilor când ii privesc îndelung

Stăpânii de câini au numai avantaje. Oamenii de știință arată cum influențează starea de spirit prezența acestor animale. 

O recenzie din Frontiers in Psychology a examinat o serie de studii despre efectele interacțiunii dintre animal și om, asupra comportamentelor sociale. Un studiu a constatat, în special, o scădere a depresiei în rândul rezidenților dintr-un centru medical de îngrijire, după ce un câine s-a mutat acolo. Potrivit cercetării, compania unui câine influențează pozitiv răspunsul endocrin și sporește producția de hormoni ai plăcerii precum serotonina, epinefrina și norepinefrina, reducând stresul.

În ceea ce privește starea de bine, multe studii au arătat că interacțiunea dintre oameni și câini pot provoca același răspuns fiziologic la om pe care îl poate interacțiunea cu un alt om. Un exemplu în special: Un studiu din Scientific American a descoperit că proprietarii de câini care care își privesc îndelung patrupezii în ochi, au niveluri mai ridicate de oxitocină  în urină, hormonul care stimulează starea de spirit, decât proprietarii de câini care se uită la ochii lor pentru perioade mai scurte de timp. „Privitul reciproc între câini și persoanele care îi îngrijesc produce un profil fiziologic foarte similar cu ceea ce se observă între mame și sugari. Această suprapunere ar putea contribui și facilita relația noastră intensă și profundă cu câinii " , au descris cercetătorii în studiu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel