Anxietatea nu doar că îți afectează...
Câinele este patrupedul care este privit ca un membru al familiei. Cei mai mulți dintre noi au acasă un câine. Azi este Ziua Internațională a Câinelui. Indiferent de rasă sau mărime, câinele este cel mai bun prieten al omului. Doar că a avea un câine are beneficii asupra sănătății.
Câinii nu-ți umplu doar inima, de fapt, o fac mai puternică. Studiile arată că a avea un companion canin este legat de scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și scăderea nivelului trigliceridelor, ceea ce contribuie la o mai bună sănătate cardiovasculară generală și la mai puține atacuri de cord. Mai mult, proprietarii de câini care au atacuri de cord au rate de supraviețuire mai bune în urma evenimentelor, arată Huffington Post.
Experții în sănătate recomandă ca adulții să practice aproximativ 2 ore și 30 de minute în valoare de exerciții moderate pe săptămână. Proprietarii de câini sunt mult mai susceptibili de a atinge acest obiectiv.
"Oamenilor le place să fie în afara pentru a merge câinele lor, și să fie cu câinele lor. Îi ajută să fie mai activi", spune Kay Joubert, director de servicii pentru animale companion la PAWS, o organizație de advocacy cu sediul la Washington pentru animale.
La rândul său, această activitate ne ajută să rămânem mobili și la vâste mai înaintate. Un studiu din revista Gerontologist a constatat că adulții mai în vârstă care au plimbat câinii au experimentat "un indice de masă corporală mai mic, mai puține activități de limitare a vieții zilnice, mai puține vizite la medic și exerciții fizice moderate și viguroase mai frecvente".
Vezi și: Tehnica de respirație 4-7-8, remediu pentru insomnie. Cum funcționează
Pe măsură ce îmbătrânim, devine mai greu să ieșim și să întâlnim oameni. Nu este așa pentru proprietarii de câini. Cercetătorii au descoperit că aproximativ 40% își fac prieteni mai ușor, posibil pentru că marea majoritate - 4 din 5, potrivit unui studiu britanic - vorbesc cu alți proprietari de câini în timpul plimbărilor.
"Proprietarii de câini, în special, tind să fie un pic mai extrovertit, sau de ieșire. Când începeți să-i implicați cu privire la animalul lor de companie, oamenii tind să se deschidă și să înflorească cu adevărat. Vor să împărtășească povești despre prietenul lor preferat", spune Joubert.
Există un motiv pentru care câinii de terapie sunt atât de eficienți. Petrecerea a doar câteva minute cu un animal de companie poate reduce anxietatea și tensiunea arterială și poate crește nivelul de serotonină și dopamină, două neurochimicale care joacă un rol important în calm și bunăstare.
Persoanele care îndeplinesc sarcini stresante se descurcă mai bine și atunci când există un câine în jur, iar studiile arată că patrupezii ușurează tensiunea atât la birou, cât și între cuplurile căsătorite.
Pe vremuri (în anii '90), experții credeau că a avea un câine în casă a contribuit la alergiile copiilor. Din fericire, cercetările recente arată exact contrariul este adevărat.
Câinii și pisicile scad de fapt șansa unui copil de a deveni alergic la animalele de companie - până la 33% potrivit unui studiu din 2004 publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology, mai notează Huffington Post.
Câinele, capacitate de a prezice anumite boli
Se crede că deținerea unui câine poate ajuta la detectarea, tratarea și gestionarea unei varietăți de boli și debilitări. Câteva exemple:
- Unii câini au fost instruiți să adulmece cancerul de piele, rinichi, vezică urinară și prostată, printre altele.
- Bolnavii de Alzheimer sunt calmați de câini, a căror companie pare, de asemenea, să atenueze exploziile emoționale și agresiunea.
Vezi și: Cartofii, risc pentru sănătate. Conțin o toxină și pot duce chiar la deces. Când devin periculoși
Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC), puțin peste 86.000 de căderi pe an sunt cauzate de animale de companie. Căderile pot fi evenimente de sănătate cataclismice pentru persoanele în vârstă, ducând frecvent la răniri grave (șolduri rupte etc.) și la spitalizări lungi. Dacă doriți să adoptați, luați în considerare problemele de mobilitate și asigurați-vă că luați măsuri pentru a reduce pericolele de cădere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...