Cafeina, 10 lucruri pe care le face în organism. Unele sunt surprinzătoare

Diabetul și obezitatea ar putea avea tratamnt găsit în cojile boabelor de cafea Foto: Pexels.com
Cafeaua, mai precis cafeina din ea, e mai mult decât o băutură de care ai nevoie dimineața ca să-ți dispară somnolența. S-ar putea să fiți surprins de în cât de multe alte moduri vă afectează sănătatea.

Așa cum spuneam, cofeina stimulează energia și starea de spirit și vă face mai atent. Acest lucru poate fi uneori util, mai ales dimineața sau când încercați să munciți. Deși corpul dumneavoastră nu o stochează, cafeina vă poate afecta timp de până la 6 ore după ce ați înghițit-o. Dar asta nu este întotdeauna mai bine. Prea multe cafele pot să vă împingă peste limită, să deveniți nervoși și neliniștiți.

Interferează cu somnul

Sunt mulți cei care susțin că pot bea cafea și să mergă apoi la culcare fără probleme. Dar e doar o aparență, pentru că ei au, în cel mai bun caz, un somn neliniștit. Prea multă cafeină vă poate întârzia somnul, chiar și cantități moderate pot provoca insomnie la unii oameni, mai ales dacă o beți prea aproape de culcare. Efectele pot fi mai grave pe măsură ce îmbătrâniți. Evitați cofeina în după-amiaza și seara, dacă observați că vă afectează somnul. Și nu uitați că nu este vorba numai de ceai și de cafea. Cafeina se găsește, de asemenea, în ciocolată, băuturi energizante și alte produse și băuturi preambalate.

Crește ritmul cardiac

Cafeina este un stimulant și poate provoca inima să bată un pic mai repede, în timp ce te trezește. Pentru majoritatea oamenilor nu este o problemă. Dar, dacă beți prea multă cafeină sau sunteți prea sensibil, pulsul dvs. poate să crească prea mult sau să rămână crescut pe timp îndelungat. Puteți simți chiar că inima bate într-un ritm ciudat, adică să aveți palpitații. Unii oameni spun că se simte ca și inima lor ar sări peste o bătaie.

Dă dureri de cap

Dacă luați cafeină în fiecare zi, fie sub formă de pilulă (suplimente), fie într-un baton energizant, fie în o beți (cana de cafea), vă construiți toleranță. Apoi, fără doza zilnică, s-ar putea să aveți o durere de cap, pe același mecanism de dependență pe care-l dau și drogurile. Poate fi mai rău dacă renunțați complet și brusc la cafeină. Dacă vreți să renunați, mai bine reduceți treptat cantitatea și să veți simți mai bine.

Urinați mai des

Cafeina este un diuretic, ceea ce înseamnă că vă poate face să vă duceți des la toaletă. Aproximativ 300 de miligrame de cafeină - cantitatea din trei cești de cafea - este suficientă pentru provoca asta, dacă nu sunteți obișnuit cu ea. Pierderea apei este mică și este puțin probabil să provoace deshidratare atât timp cât sunteți, de altfel, sănătos. Efectul diuretic poate să dispară dacă aveți zilnic aceeași doză de cofeină, deoarece crește toleranța.

Îmbunătățește performanțele sportive

Dacă practicați sporturi de „rezistență", cum ar fi alergatul, ciclismul sau înotul, cafeina vă poate ajuta să alergați mai repede și cu mai puțină durere musculară. Se pare că funcționează cel mai bine într-o formă non-lichidă, ca o pilulă, luată cu aproximativ o oră înainte de a a face efortul, astfel încât corpul dumneavoastră să o poată absorbi complet. Aproximativ 200-400 de miligrame (2 - 4 căni de cafea) au aproape același efect. Mai multă cafea, însă, nu mai ajută.

Vă ajută să vă recuperați după un antrenament

Unele studii arată că aceeași substanță - cafeina - poate ajuta organismul să se recupereze mai repede după exerciții fizice grele, producând și realimentând o substanță care poate fi stocată, numită glicogen (un polizaharid compus din mai multe molecule de glucoză). Se pare că face acest lucru foarte bine atunci când o combinați cu carbohidrați, din anumite geluri sportive, batoane energizante și băuturi. Trebuie doar să aveți grijă să nu exagerați cu cafeina, pentru că ar putea avea efectul opus asupra recuperării sau performanței în cazul în care interferează cu somnul, atrag atenția experții de la WebMD.

Crește presiunea sangvină

Deși motivul nu este clar, cafeina poate să-ți crească tensiunea arterială pentru o perioadă scurtă de timp și, uneori, și pe termen lung. Poate pentru că blochează un hormon care activează vasodilatația și scade presiunea. Sau poate provoca organismul să elibereze mai multă adrenalină, un hormon care crește tensiunea arterială. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cantitatea de cafeină pe care o puteți bea dacă aveți hipertensiune arterială sau probleme cardiace.

Protejează împotriva bolilor

Cafeina pare să contribuie la prevenirea calculilor biliari și a inflamației, printre alte probleme medicale. Unele studii arată că aportul regulat ar putea ajuta la prevenirea anumitor boli neurologice, cum ar fi Parkinson, Alzheimer, Huntington, scleroză multiplă și epilepsie. Sunt necesare, însă, mai multe cercetări, pentru că dovezile existente sunt puține și de mică anvergură.

Afectează menopauza

Femeile trec prin menopauză în jurul vârstei de 50 de ani, o fază care pune capăt ciclului lor lunar. Cafeina poate agrava puseele de căldură și transpirațiile, cunoscute ca bufeuri, care se întâmplă adesea în această etapă a vieții. Simptomele pot continua timp de 10 ani sau chiar mai mult. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta cu terapia hormonală, dacă starea vă împiedică rutina zilnică.

Cât de multă cafeină este „prea multă"?

Depinde de greutatea, dieta, medicamentele și starea generală de sănătate a unei paresoane. Până la aproximativ 400 de miligrame de cafeină pe zi este OK pentru majoritatea adulților sănătoși. Peste 600 de miligrame zilnic este probabil prea mult. Dar unii oameni sunt mai sensibili la asta. Dacă observați probleme la nivelul stomacului, dureri de cap, spasme musculare sau palpitații la inimă, ar putea fi timpul să reduceți cantitatea. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cât de mult este sigur dacă sunteți gravidă sau aveți probleme cardiace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel