Cafeaua cu lapte, super-imunitate pentru celule. Este o combinație unică. Dublează proprietățile antiinflamatorii

cafeaua cu lapte - FOTO: Freepik@stockking
Cafeaua cu lapte ar putea oferi super-imunitate celulelor. Iată ce se întâmplă când combini cele două ingrediente.

Cafeaua cu lapte ar putea aduce beneficii uriașe sănătății. Oamenii de știință arată că această combinație are proprietăți antiinflamatorii pentru celulele imunitare.

Cafeaua este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți, în special de polifenoli, iar antioxidanții sunt importanți pentru menținerea sănătății organismului. Oamenii de știință sunt dornici să avanseze în studiul ingredientelor bioactive din cafea, astfel încât să le ofere consumatorilor într-un mod gustos și eficient.

Studiul a fost realizat în laborator, astfel că amploarea constatărilor ar putea fi limitată. Deși s-ar putea să preferați gustul cafelei negre, cercetătorii spun că există, totuși un motiv pentru care ar trebui să adăugați și puțin lapte. 

În teorie, adăugarea de lapte în cafea poate face ca o ceașcă de cafea să fie de două ori mai bună pentru sănătate. Studiul, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, a analizat modul în care antioxidanții, cunoscuți sub numele de polifenoli, se comportă atunci când sunt combinați cu aminoacizii, elementele constitutive ale proteinelor.

Vezi și: BRomania: de ce avea Metilecgonina în sânge dacă nu consumase la volan. Cum funcționează DrugTestul. Ciuhodaru, despre Halep și Dima: Și medicamente pentru gripă pot da test pozitiv

Polinefonii reduc inflamația

Cafeaua este plină de antioxidanți numiți polifenoli, care s-au dovedit a reduce inflamația. Inflamația este răspunsul organismului la o amenințare - cum ar fi bacteriile, toxinele, traumatismele, chiar și temperaturile extreme - care lezează țesuturile din organism.

Cu toate acestea, inflamația cronică crește riscul de diabet, boli de inimă, cancer și artrită reumatoidă. Noile cercetări sugerează că aportul de alimente bogate în polifenoli alături de cele pline de aminoacizi - cum ar fi laptele - face ca antioxidanții să fie și mai eficienți în reducerea inflamației.

Foarte puține studii au analizat ce se întâmplă atunci când polifenolii - care se găsesc și în fructe și legume, ceai, vin roșu și bere - sunt combinați cu alte molecule din alimente, cum ar fi aminoacizii - elementele constitutive ale proteinelor.

Vezi și: RMN, rezonanța magnetică: tot ce trebuie să știi. Soluție pentru pacienții claustrofobi sau speriați. Dijmărescu: Calitate mai bună a imaginii și timp mai scurt în tub

Ce se întâmplă când se combină polifenolii și aminoacizii

Pentru a investiga acest lucru, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au aplicat o inflamație artificială celulelor imunitare.  Unele dintre celule au primit doze diferite de polifenoli care au reacționat cu un aminoacid (reflectând cafeaua cu lapte) - în timp ce altele au primit doar polifenoli în aceleași doze (reflectând cafeaua neagră). Un grup de control nu a primit nimic.

Studiul a constatat că celulele imune tratate cu această combinație au fost de două ori mai eficiente în "lupta" împotriva inflamației, în comparație cu celulele la care s-au adăugat doar polifenoli.

Cercetătorii, a căror lucrare a fost publicată în Journal of Agricultural and Food Chemistry, au declarat că este o combinație unică.

"O combinație de proteine și antioxidanți dublează proprietățile antiinflamatorii ale celulelor imunitare", notează cercetătorii, potrivit Daily Mail.

Descoperirile sugerează că cafeaua cu lapte are un efect antiinflamator, au spus cercetătorii. Laptele este bogat în proteine și conține toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru oameni.

Vezi și: Slăbitul sănătos și fără dietă, la îndemâna oricui. Nutriționist: Este pe termen lung. Organizarea este cheia

"Am arătat că, pe măsură ce un polifenol reacționează cu un aminoacid, efectul său inhibitor asupra inflamației în celulele imunitare este sporit. Ca atare, este clar imaginabil că acest cocktail ar putea avea, de asemenea, un efect benefic asupra inflamației la om. Acum vom investiga mai departe, inițial pe animale”, a precizat profesorul Marianne Nissen Lund, care a condus studiul.

Noua cercetare se alătură unei pleiade de studii care leagă cafeaua de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv longevitatea generală și mai puține șanse de depresie sau diabet. 

Se crede că substanțele chimice din cafea reduc inflamațiile, stimulează metabolismul și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină. Cu toate acestea, cercetarea a fost realizată într-un mediu de laborator, nu în lumea reală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel