Cafea sau ceai: care aduce mai multe beneficii. Ce trebuie să știi despre fiecare. Care băutură îți oferă mai multă energie

cafea sau ceai - FOTO: Freepik@imrandk
Cafea sau ceai: care aduce mai multe beneficii. Care dintre cele două băuturi este mai potrivită. Iată ce trebuie să știi.

Cafea sau ceai: care aduce mai multe beneficii. Cafeaua și ceaiul se numără printre cele mai populare băuturi din lume, cu ceaiul negru reprezentând cea mai căutată varietate, reprezentând 78% din producția și consumul total de ceai.

Deși cele două băuturi oferă beneficii similare pentru sănătate, ele au câteva diferențe notabile.

Conținutul de cofeină

Cofeina este cel mai studiat și consumat stimulent din lume. Se găsește în multe băuturi obișnuite, inclusiv în cafea și ceai, fiind cunoscută atât pentru efectele sale benefice, cât și pentru cele negative asupra sănătății umane.

În timp ce conținutul de cofeină poate varia în funcție de timpul de preparare, de mărimea porției sau de metoda de preparare, cafeaua poate conține cu ușurință de două ori mai multă cofeină decât o porție egală de ceai.

Cantitatea de cofeină considerată sigură pentru consumul uman este de 400 mg pe zi. O ceașcă de 8 uncii (240 ml) de cafea preparată conține în medie 95 mg de cofeină, comparativ cu 47 mg în aceeași porție de ceai negru, potrivit Healthline.

Deși oamenii de știință s-au concentrat în principal asupra cafelei atunci când au cercetat efectele pozitive ale cofeinei, ambele băuturi - în ciuda faptului că conțin cantități diferite din această substanță - pot oferi beneficiile de sănătate asociate acesteia.

Vezi și: Postul intermitent: cum să slăbești în 8 săptămâni. Cele 4 variante din care le poți alege. Ce presupun dietele 5:2 și 16:8

Consumul de cofeină poate reduce riscul anumitor boli cronice și poate îmbunătăți performanța sportivă, starea de spirit și vigilența mentală. Cofeina funcționează ca un stimulent puternic pentru sistemul nervos central, motiv pentru care este considerată o substanță care îmbunătățește performanța în sport.

O analiză a 40 de studii a determinat că aportul de cofeină a îmbunătățit rezultatele exercițiilor de anduranță cu 12%, în comparație cu un placebo.

În ceea ce privește efectul cofeinei asupra vigilenței mentale, cercetările arată că aceasta îmbunătățește performanța atât în sarcini simple, cât și complexe. Alte studii indică faptul că cofeina poate reduce riscul de diabet de tip 2 prin îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Mai mult, consumul moderat de cofeină a fost asociat cu efecte protectoare împotriva demenței, a bolii Alzheimer, a sindromului metabolic și a bolii ficatului gras non-alcoolic.

Vezi și: Frigiditatea, boala intimă care afectează tot mai multe femei și fete sub 25 de ani. Se ajunge ca relația să fie o "datorie maritală" față de bărbat

Bogat în antioxidanți

Antioxidanții vă protejează organismul împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, ceea ce poate ajuta la prevenirea apariției anumitor boli cronice.

Atât ceaiul, cât și cafeaua sunt pline de antioxidanți, în principal polifenoli, care contribuie la aroma lor caracteristică și la proprietățile lor de promovare a sănătății. Multe grupe de polifenoli sunt prezente în ceai și cafea.

Teaflavinele, tearubiginele și catechinele sunt cele principale din ceaiul negru, în timp ce cafeaua este bogată în flavonoide și acid clorogenic (CGA).

În afară de activitățile lor antioxidante, polifenolii au fost legați de o rată redusă a bolilor de inimă. Aceștia contribuie la sănătatea inimii prin diverse mecanisme de protecție a vaselor de sânge, inclusiv:

Factor vasodilatator: Acestea favorizează relaxarea vaselor de sânge, ceea ce ajută în cazul hipertensiunii arteriale.

Efect antiangiogenic: Blochează formarea de noi vase de sânge care pot hrăni celulele canceroase.

Efect antiaterogen: Împiedică formarea plăcii în vasele de sânge, scăzând riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

Vezi și: Spondiloza cervicală: simptome, cauze, tratament. Testul simplu care pune diagnosticul. De ce să-ți pui comprese

Poate crește nivelul de energie

Atât cafeaua, cât și ceaiul vă pot da un impuls de energie, dar în moduri diferite. Cofeina din cafea vă ridică nivelul de energie. Cofeina crește vigilența și reduce oboseala prin creșterea nivelului de dopamină și prin blocarea adenozinei.

Dopamina este mesagerul chimic responsabil pentru efectul de nervozitate al cafelei, deoarece crește ritmul cardiac. De asemenea, afectează sistemul de recompensă al creierului dumneavoastră, ceea ce se adaugă la proprietățile de dependență ale cafelei.

Pe de altă parte, adenozina are un efect de promovare a somnului. Astfel, prin blocarea acesteia, cofeina vă reduce senzația de oboseală.

Mai mult, efectul cafelei asupra nivelului tău de energie se produce aproape imediat. Odată ingerată, corpul tău absoarbe 99% din cofeină în 45 de minute, dar concentrațiile maxime în sânge apar la 15 minute după ingestie. Acesta este motivul pentru care mulți oameni preferă o ceașcă de cafea atunci când au nevoie de un impuls energetic imediat.

Vezi și: Vitamina B1: rol important pentru sistemul nervos. Greșeala pe care o faci când gătești cu alimente bogate în tiamină

Efectul ceaiului asupra energiei

Deși ceaiul are un conținut mai scăzut de cofeină, este bogat în L-teanină, un antioxidant puternic care stimulează, de asemenea, creierul. Spre deosebire de cofeină, L-teanina poate oferi efecte antistres prin creșterea undelor alfa ale creierului, care vă ajută să vă calmați și să vă relaxați.

Acest lucru contracarează efectul excitant al cofeinei și vă oferă o stare mentală relaxată, dar alertă, fără să vă simțiți somnolent. Studiile au constatat că consumul de L-teanină împreună cu cofeina - ca în ceai - vă poate ajuta să vă mențineți vigilența, concentrarea, atenția și acuitatea. Această combinație poate fi motivul pentru care ceaiul vă oferă un impuls de energie mai liniștitor și mai lin decât cafeaua.

Vezi și: Alimentul care reduce riscul de demență. Este plin de nutrienți și nelipsit de pe mesele românilor

Posibile beneficii de pierdere în greutate

Datorită concentrației sale ridicate de cofeină, cafeaua vă poate ajuta să pierdeți în greutate. Cofeina poate crește numărul de calorii pe care le ardeți cu 3-13% și menține acest efect timp de 3 ore de la consum, ceea ce se traduce printr-un plus de 79-150 de calorii arse.

Cafeaua a fost, de asemenea, asociată cu proprietăți de ardere a grăsimilor prin inhibarea producției de celule adipoase. Unele studii au atribuit acest efect conținutului său de acid clorogenic. Un studiu efectuat pe 455 de persoane a raportat că aportul regulat de cafea a fost legat de scăderea țesutului adipos din organism.

Rezultate similare au fost obținute într-o analiză a 12 studii, sugerând că acidul clorogenic ajută la pierderea în greutate și la metabolismul grăsimilor la șoareci.

Pe de altă parte, polifenolii din ceai, cum ar fi teaflavina, par să contribuie, de asemenea, la pierderea în greutate. Se pare că teaflavinele inhibă lipaza pancreatică, o enzimă care joacă un rol-cheie în metabolismul grăsimilor.

Polifenolii din ceaiul negru par, de asemenea, să modifice diversitatea microbiotei intestinale, sau bacteriile sănătoase din intestine, ceea ce poate avea un impact asupra gestionării greutății. Din nou, studiile efectuate pe șobolani au observat că, prin modificarea microbiotei intestinale, polifenolii din ceai pot inhiba creșterea în greutate și a grăsimilor.

Cafea sau ceai, care este mai benefică pentru sănătate

Deși cafeaua a fost asociată cu multiple efecte secundare, cum ar fi insuficiența cardiacă, creșterea ritmului cardiac și tensiunea arterială ridicată, cercetările arată că un consum moderat este sigur.

Deși compoziția lor antioxidantă diferă, atât cafeaua, cât și ceaiul negru sunt surse excelente de acești compuși importanți, care pot proteja împotriva diferitelor afecțiuni, inclusiv a bolilor de inimă și a unor forme de cancer.

Alte afirmații de sănătate atribuite cafelei includ protecția împotriva bolii Parkinson și un risc redus de diabet de tip 2 și de ciroză hepatică. Pe de altă parte, ceaiul poate proteja împotriva cariilor, a pietrelor la rinichi și a artritei.

Cafeaua are un conținut mai mare de cofeină decât ceaiul, ceea ce poate fi bun pentru cei care caută o doză de energie instantanee. Cu toate acestea, poate provoca anxietate și tulburări de somn la persoanele sensibile.

De asemenea, din cauza efectului cofeinei asupra creierului, un consum ridicat de cafea poate duce la dependență sau dependență

Dacă ești foarte sensibil la cofeină, ceaiul poate fi o alegere mai bună. Acesta conține L-teanină, un aminoacid cu proprietăți calmante care vă poate relaxa, menținându-vă în același timp în alertă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel