Bromelaină. Produsă doar de un singur fruct, minuni pentru sănătate

Bromelaina este un compus alcătuit din proteaze (enzime) care se găsesc în mod normal în ananas. Pentru a afla mai multe despre beneficiile oferite de bromelaină, citește acest articol.

Ananasul este unul dintre cele mai iubite fructe tropicale din lume. Recunoscut pentru parfum, gust desăvârșit și proprietățile sale benefice, multă lume nu are idee de enzima bromelaină.

În afară de popularitatea sa datorită acestei informații virale, bromelaina a reușit să pătrundă în lumea medicală datorită beneficiilor impresionante pentru sănătate pe care le oferă.

Ce este bromelaina?

Bromelaina este bine cunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta la digestie și defalcarea proteinelor, însă utilizarea sa depășește cu mult aceste funcții și poate, de fapt, să ofere mult mai mult.

Istoria bromelainei este puternic legată de ananas, deoarece este singura sursă cunoscută a acestui grup de enzime. Descoperită pentru prima dată în 1891 de chimistul Vicente Marcano și elaborată ulterior de Russell Henry Chittenden, un alt chimist, bromelaina a fost numită mai întâi "bromelină". Prima sa sursă primară a fost fructul de ananas, înainte de a se descoperi că tulpina de ananas matură avea un conținut mult mai concentrat de bromelaină.

În anii de după descoperirea sa, producția de bromelaină s-a lărgit. Comercializarea sa a determinat producătorii să dezvolte tehnici de extracție mai rapide. Astăzi, suplimentele de bromelaină sunt folosite pentru numeroase afecțiuni. Spre exemplu, luată după masă, bromelaina poate ajuta la o mai bună digestie și absorbție, dar atunci când este luată pe stomacul gol, poate ajuta la ameliorarea inflamației.

Beneficii sănătoase oferite de bromelaină

Ca enzimă (protează), beneficiul principal al bromelainei este îmbunătățirea absorbției proteinelor. Cu toate acestea, bromelaina a fost utilizată pe scară largă pentru a promova vindecarea și a asista în tratamentul numeroaselor boli. Spre exemplu, dacă suferi de inflamații cronice sau de leziuni sportive, ia în considerare suplimentele de bromelaină.

Alte beneficii ale bromelainei includ:

Reduce inflamația - Bromelaina poate ajuta la ameliorarea simptomelor de osteoartrită și reumatism. Pentru persoanele care iau în prezent medicamente pentru artrită, luați în considerare bromelaina, pentru o alternativă mai naturală

Îmbunătățește funcția imună - Studiile arată că bromelaina promovează un sistem imunitar sănătos prin reglarea numeroaselor proteine inflamatorii în perioadele de stres celular.

Accelerează vindecarea rănilor - S-a observat că utilizarea bromelainei postoperatorie favorizează vindecarea țesuturilor moi și reducerea echimozei. Pacienții care au luat bromelaină au avut, de asemenea, un timp de vindecare mai scurt al rănilor comparativ cu pacienții care nu au făcut-o.

Ameliorează simptomele sinuzitelor - Sinuzita se referă la inflamația sinusurilor, care este cauzată de obicei de infecții, probleme nazale sau alergii. Împreună cu quercitina, bromelaina poate ajuta la ameliorarea inflamației sinusurilor, quercitina având rol antihistaminic.

Există, de asemenea, afirmații că bromelaina poate ajuta la inducerea menstruației prin înmuierea mucoasei uterine. De asemenea, creșterea fluxului sanguin contribuie la prevenirea crampelor menstruale.

Studii științifice privind posibilele beneficii

Într-un studiu realizat de Colegiul Științelor Dentare, Manipal, s-a observat ca bromelaina ajuta la prevenirea plăcii și a gingivitei la pacienții aflați sub tratament ortodontic. Constatările sugerează că bromelaina poate fi administrată ca o pastă de dinți pentru persoanele care au aparate dentare.

Se sugerează, de asemenea, că administrarea de bromelaină poate avea un efect pozitiv asupra tratamentelor pentru cancer, prin încetinirea sau stoparea metastazelor. Într-un studiu din 2013, s-a observat că bromelaina are un efect direct asupra creșterii și răspândirii celulelor canceroase în cancerul gastrointestinal. Mecanismul său primar implică promovarea apoptozei în celulele canceroase și activarea anumitor căi pentru moartea celulelor canceroase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel