La vârsta a doua, prevenția...
Glanda tiroidă este un organ mic, situat în partea din față a gâtului, înfășurat în jurul traheei (traheea) și are o formă aparte, de fluture, aripile poziționate de o parte și de alta a gâtului.
Tiroida produce hormoni care ajută în controlul multor funcții vitale ale organismului, de la mușchi, oase și piele, la tractul digestiv, creier sau inimă, motiv pentru care este important ca această să funcționeze corespunzător.
Atunci când tiroida nu funcționează bine, poate avea impact asupra întregului corp.
”Tiroida, deși este o glandă relativ mică este foarte importantă pentru economia organismului. Ea produce hormonii tiroidieni, tiroxină - T4 și triinodotironină - T3, aceste denumiri vin de la numărul atomilor de iod din molecula hormonilor tiroidieni, și acești hormoni sunt implicați practic în activitatea întregului organism”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, președintele Comisiei de Endocrinologie a Ministerului Sănătății, la Digi 24.
În ceea ce privește consumul de sare iodată endocrinologul susține că pentru populația României ”este obligatoriu să folosim sarea iodată pentru că avem o așezare geografică ce presupune o bogată zonă subcarpatică, în care este efectiv un deficit de iod și acest lucru făcea să apară o patologie specifică, așa-numita patologie prin deficit de iod și în funcție de deficitul de iod din zonele respective se putea ajunge la ceea ce se numește cretinism endemic.
Practic, cu mulți ani în urmă, prin programul de iodare universală a sării, toate aceste elemente de patologie care țineau de un deficit de iod au fost corectate.
Tiroida este reglată și de aportul de iod, în condițiile în care există un deficit de iod, tiroida nu funcționează cum trebuie și producția de hormoni tiroidieni este deficitară și poate să apară hipotiroidismul.
De asemenea, când este un aport prea mare de iod, există riscul de a face patologie prin exces de iod și să fie o patologie hiperfuncțională.
Aportul de iod trebuie să fie adecvat și atunci recomandăm utilizarea sării iodate”, a mai spus medicul.
Vezi și: Zgomotul maro, benefic pentru persoanele cu ADHD. Când poate fi ascultat și cum acționează
Bolile tiroidiene se împart în două mari categorii, după secreție de hormoni tiroidieni:
- hipotiroidism, când sunt produși prea puțini hormoni
- hipertiroidism, când tiroida funcționează în exces,
Potrivit medicului, cea mai frecventă patologie tiroidiană este hipotiroidismul.
”Această patologie presupune o funcționare insuficientă a tiroidei cu un aport inadecvat de hormoni tiroidieni”, iar semnele și simptomele care să sugereze acest lucru includ:
- încetinirea diverselor funcții
- pulsul este mai slab
- pacientul este mai încet
- tegumentele sunt mai uscate
- o rezistență scăzută la frig
- un tranzit intestinal mai lent
- oboseala
- o ușoară tendință la letargie.
”Totul este la relanti. Pot să crească ușor în greutate pacienții cu hipotiroidie, dar această creștere în greutate nu este semnificativă și nu putem vorbi de o cauză a cauză a obezității în deficitul de hormoni tiroidieni.
Pacientul hipotiroidian scade mai greu în greutate față de pacientul fără hipotiroidie și poate să aibă o ușoară, modestă creștere în greutate, ca urmare infiltrării și ca urmare a retenției de lichide și a scădere a artei metabolice. Dar, sub nicio formă nu putem vorbi de o cauză a obezității.
Această patologie de hipotiroidism este mai frecvent la femeie în raport cu bărbat, este undeva la 8 la 1, și în general se estimează o prevalență cuprinsă între 3,5 și 5,5% din întreaga populație.
Hipotiroidismul poate să fie manifest clinic sau poate să fie subclinic, în care doar TSH-ul este crescut și T4 are valori normale și oricând un asemenea hipertiroidism subclinic poate să se transforme într-unul complet clinic.
Marea majoritate a cazurilor de hipotiroidism sunt cauzate de o leziune la nivelul tiroidei, respectiv un hipotiroidism primar și doar 1% din cazuri este un hipotiroidism secundar, adică a unei lezări hipotalamice sau hipofizare.
Iar din cel primar, de departe, cea mai importantă cauză este cea autoimună”, a mai spus dr. Cătălina Poiană.
Simptomele unei tiroide hiperactive (hipertiroidism) pot include:
- anxietate, iritabilitate și nervozitate
- probleme de somn
- pierderea în greutate
- glanda tiroidă mărită sau un gușă
- a avea slăbiciune musculară și tremurături
- perioade menstruale neregulate sau întreruperea ciclului menstrual
- senzație de sensibilitate la căldură
- probleme de vedere sau iritații ale ochilor, notează Cleveland Clinic.
Diagnsticarea bolilor tiroidiene este dificilă pentru că multe dintre simptome sunt similare și ușor de confundat cu ale altor afecțiuni/
De exemplu, unele dintre simptome apare când o femeie este însărcinată sau când îmbătrânește.
Astfel, cea mai bună metodă de a pune un diagnostic în cazul afecțiunilor tiroidiene este prin efectuarea unor teste de sânge, a unor teste imagistice și a examenului fizic.
Testele de sânge sunt utilizate pentru a depista și alte afecțiuni asicate bolilor tiroridiene, precum:
tiroidita
- boala Grave
- boala Hashimoto
- nodulii tiroidieni
- cancerul tiroidian.
În ceea ce privește tratamentul bolilor tiroidiene, scopul principal este buna funcționare a glandei tiroidiene.
În cazul hipotiroidismului, când tiroida nu mai produce suficient hormon, este necesar un tratament medicamentos care să suplinească această lipsă.
În funcție de cauza hipotiroidismului, tratamentul poate fi temporar, la femei în perioada de după naștere, respectiv pentru toată viață, la pacienții care au suferit o operație de extirpare a tiroidei sau cu tiroidită autoimună.
Tratamentul poate fi întrerupt oricând, singura problemă este că, la întreruperea tratamentului, se va reveni la starea inițială, dinainte de tratament.
Metodele terapeutice utilizate în tratarea hipertiroidismului au ca principal scop diminuarea secreției tiroidiene în exces și a simptomatologiei pacientului și sunt reprezentate de către:
- tratamentul cu iod radioactiv
- antitiroidiene de sinteză
- betablocante utilizate pentru ameliorarea simptomatologiei
- tratamentul chirurgical, care reprezintă îndepărtarea parțială sau totală a tiroidei, urmată de administrarea medicației de substituție pentru tot restul vieții, arată AAFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Hidratarea este un obicei esențial...