Bolile pe care le-a adus pandemia COVID. Dr Daciana Toma: am mult mai multe cazuri de pacienți cu anxietate sau depresie

Medic
EXCLUSIV
Pacientul român nu este ”suficient de educat” în materie de sănătate și nu știe cum să-și gestioneze starea de sănătate, spune medicul Daciana Toma, secretar al Societății Naționale pentru Medicina Familiei.

Invitată la Interviurile DC News și DC Medical, medicul Daciana Toma, secretar al Societății Naționale pentru Medicina Familiei, spune că ”pandemia a forțat anumite schimbări”. Amintește că ”dacă înainte ceream Caselor de Asigurări, Direcțiilor de Sănătate Publică să ne permită să facem anumite raportări online, să facem anumite lucruri online - și întotdeauna ne loveam de o barieră - ; a fost anul în care am reușit, s-a acceptat transmiterea anumitor documente online, ceea ce a fost excepțional.

Un alt plus de care a vorbit medicul Daciana Toma a fost cel legat de teleconsultații. 

”Faptul că poți să faci teleconsultații este extraordinar și pentru pacient, și pentru medic, dar trebuie să avem foarte mare grijă atunci când vorbim de teleconsultație pentru că nu poți să o duci la nesfârșit, riști să faci malpraxis. Pacientul nu este suficient de educat în ceea ce privește starea de sănătate, modul de a-și gestiona stare de sănătate astfel încât să fie conștient de faptul că da, dacă am patologie cardiovasculară odată pe an, obligatoriu, trebuie să fac un examen la cardiolog, obligatoriu trebuie să fac cel puțin odată pe an analize de laborator.

Din experiența proprie, pacientul zice: da, vă rog, trimiteți-mi și luna asta rețeta - hai să o facem pe e-mail că e mai ușor; merge pe calea mai simplă. Înțeleg că e foarte comod pentru pacient și pentru mine, ca medic, dar nu e corect. Trebuie noi, medicii, să fim foarte riguroși în asta, în a chema pacientul la o anumită perioadă de timp la control față în față.

Apoi, m-am tot gândit, și am făcut noi un studiu pe tulburările cognitive, pe patologia psihiatrică, pe ceea ce va fi apărut nou peste ceea ce era. Acum pot să vă spun față de ce ceea ce era trebuie să-ți faci controalele astea, dar eu din teleconsultație mai probabil nu știu ce a apărut nou. Pentru toți pacienții, acest an a fost un an extrem de dificil pentru că nu doar faptul că au avut sau nu au avut un loc de muncă, a fost îngrijorarea legată de infectare, apoi îngrijorarea legată de evoluția bolii în cazul în care s-au infectat cu SARS-CoV02.

Pot să vă spun clar că am avut mulți pacienți care au fost infectați cu SARS-CoV-2 care au avut niște forme ușoare, dar care au avut niște îngrijorări foarte mari pentru că, de fapt, nu știai ce se întâmplă. Recomandările noastre, tot timpul, au fost și sunt: faci asta și asta; dacă se întâmplă asta nu mai stai după mine, suni la 112 și nu mai pierzi vremea; Ori, cel mai ușor e să dai recomandări, cel mai greu e să fii tu beneficiarul recomandărilor și să trebuiască să fii în situația aia. 

Am mult mai multe cazuri de pacienți care au anxietate sau care au depresie, care nu aveau înainte. Acum, sunt sau nu diagnosticați. Și cei fără COVID. În special, cei care au respectat regulile, faptul că au stat în casă, faptul că a fost tot această îngrijorare, noi preocupări, să te duci la cumpărături, să te dezinfectezi. Am avut pacienți care au făcut diferite alergii din sârguința cu care dezinfectau toate cele. A fost o nebunie întreagă. Trebuie să vedem cum gestionăm rezultatele acestui an”, a povestit medicul Daciana Toma.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel