"Bolile legate de tutun au scăzut datorită produselor alternative". Medici, concluzie clară: Țigările electronice cu nicotină ajută la renunțarea la fumat

Bolile legate de tutun - Foto: Freepick @racool_studio
"Bolile legate de tutun au scăzut datorită produselor alternative". Experții în sănătate au ajuns la o concluzie uimitoare în ceea ce privește impactul fumatului.

Zilele trecute a avut loc Tobacco Harm Reduction Summit Spain 2023, eveniment dedicat dezbaterilor despre reducerea riscurilor legate de fumat, inovație și știință în domeniul produselor de tutun fără fum, care oferă o gamă largă de perspective internaționale, de la analiza științifică a problemei până la implicațiile sale politice și de reglementare.

Experți din Spania, Canada, SUA, UK, Suedia și Grecia au dezbătut principalele schimbări ale produselor alternative pentru fumat și au analizat cele mai recente progrese științifice și experiențe internaționale în materie de reducere a riscurilor, precum și noile studii care susțin eficacitatea acestora.

Ce se întâmplă în corp dacă fumezi țigări electronice. Dovezi incredibile despre bronhopneumonie. Bundoi: Vreau ca lumea să înțeleagă. Este dovedit!

Sunt 6.000 de substanțe în fumul de țigară, iar peste 100 sunt asociate cu cancerul. Ce înseamnă un viitor fără fum? Bundoi: Arderea este problema

Marea diferență dintre țigara clasică și tutunul încălzit. Ce este gudronul și ce inhalezi, de fapt, când fumezi țigări normale. Bundoi: Asta cauzează bolile

"Am vrut să organizăm acest eveniment pentru ca oamenii să poată afla cum să avanseze în lupta împotriva fumatului, așa cum au făcut alte țări, pe baza dovezilor științifice", a explicat Dr. Fernando Fernández Bueno, purtător de cuvânt al Platformei pentru Reducerea Riscurilor prin Fumat și chirurg oncolog la Spitalul Gómez Ulla.

În cadrul conferinței, au fost analizate cele mai recente progrese științifice și experiențe internaționale în domeniul reducerii riscurilor, precum și noi studii care susțin eficacitatea acesteia ca instrument complementar prevenirii și renunțării la fumat în lupta împotriva fumatului.

Printre acestea se numără cea mai recentă analiză a Departamentului de Sănătate din Marea Britanie, aflată acum în al optulea an, care susține că, pe termen scurt și mediu, vapatul reprezintă o mică parte din riscurile fumatului și că există o expunere semnificativ mai mică la substanțe nocive prin vapat comparativ cu fumatul, în ceea ce privește biomarkerii de cancer, afecțiuni respiratorii și cardiovasculare.

"Bolile legate de tutun au scăzut datorită produselor alternative", a fost concluzia la care au ajuns specialiștii prezenți la dezbatere.

Pe de altă parte, analiza Cochrane, standardul de aur în medicina bazată pe dovezi, concluzionează că există dovezi cu grad ridicat de certitudine că țigările electronice care conțin nicotină ajută la renunțarea la fumat, dovezi care se reflectă în scăderea semnificativă a ratelor de fumat pe care Regatul Unit a înregistrat-o în ultimii ani.

În plus, la nivel internațional, Noua Zeelandă a adoptat și va pune în curând în aplicare o interdicție privind achiziționarea de tutun pentru cei născuți după 2008, în timp ce o strategie de reducere a riscurilor care promovează țigările electronice pentru fumătorii adulți este urmărită pentru a încuraja multe persoane să renunțe la fumat, cifrele indicând, de asemenea, scăderi semnificative ale ratelor de fumat de atunci.

"Dovezi științifice privind reducerea efectelor nocive ale tutunului. Războiul împotriva nicotinei: reglementare, experiență internațională și consecințe pentru sănătatea publică"

 

Experții au prezentat cele mai recente dovezi științifice privind produsele de reducere a riscurilor, care continuă să susțină, cu mai multe dovezi decât oricând, că aceste produse sunt mult mai puțin dăunătoare decât fumatul, că ajută la renunțarea la acest obicei și că nu există o poartă de acces la fumat în rândul tinerilor.

În ceea ce privește măsurile care ar putea fi luate în Spania, de exemplu, Dr. Karl Fagerstrom, fondator al Societății pentru cercetarea privind nicotina și tutunul (SRNT) și creator al Testului Fagerstrom, a declarat că "guvernul spaniol ar trebui să reglementeze în mod sensibil și să asculte întreaga comunitate științifică și să nu se teamă să investigheze produsele cu potențial de reducere a riscurilor".

În ceea ce privește "Războiul împotriva nicotinei", au fost analizate paralelele dintre războiul împotriva drogurilor și războiul împotriva tutunului din perspectiva reducerii riscurilor, precum și progresele înregistrate în materie de reglementare în diferite țări. Experții internaționali au criticat, de asemenea, cenzura autorităților spaniole din domeniul sănătății, considerând că este extraordinar de grav ca în secolul XXI un guvern să împiedice dezbaterea și discuțiile despre știință într-o universitate publică.

"Nu există niciun spațiu pentru a gândi sau a pune întrebări, niciun interes pentru dialog, ci doar nevoia de a ataca, știința, rațiunea, umanismul și etica fiind victimele colaterale", a subliniat David Sweanor,  președinte al Comitetului consultativ al Centrului pentru legislația, politica și etica în domeniul sănătății de la Universitatea din Ottawa, fost consilier juridic în domeniul controlului tutunului pentru Organizația Mondială a Sănătății, Banca Mondială, Organizația Panamericană a Sănătății, Uniunea Internațională împotriva Cancerului și numeroase guverne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel