Bolile hepatice „tăcute”, care pun viața în pericol. Legătura cu diabetul

Ficat
Ciroza hepatică sau cancerul de ficat sunt diagnosticate cu întârziere. Diabetul mărește riscul acestor boli cu potențial mortal.

Mulți pacienți cu ciroză hepatică potențial moartă și cancer hepatic sunt diagnosticați în stadii avansate ale bolii, potrivit unui studiu condus de Universitatea Queen Mary din Londra și de la Universitatea din Glasgow. Studiul a 18 milioane de persoane din întreaga Europă sugerează, de asemenea, că persoanele care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc deosebit pentru această "boală tăcută" și ar trebui să fie monitorizate îndeaproape pentru a preveni progresia bolii care le pune viața în pericol, potrivit medicalxpress.com.

Boala ficatului gras non-alcool (NAFLD) afectează până la un sfert din populația occidentală și este cea mai frecventă cauză a bolilor hepatice din întreaga lume. Este strâns asociată cu obezitatea și diabetul de tip 2, iar creșterea acesteia reflectă problemele sociale ale dietelor sărace și ale stilului de viață sedentar. Medicii de familie nu sunt, adesea, conștienți de starea bolii și pacienții sunt adesea nediagnosticați.

Afecțiuni diagnosticate cu întârziere

Pentru majoritatea, boala ficatului gras non-alcool este o afecțiune benignă, dar unul din șase persoane va continua să dezvolte forma agresivă a bolii, numită steatohepatită nealcoolică (NASH), care duce la leziuni hepatice, cicatrizare și, eventual, uneori la ciroză, insuficiență hepatică și chiar sau cancer la ficat. Prin identificarea pacienților care ar putea continua să dezvolte boala mai agresivă, intervențiile și tratamentele ar putea fi direcționate către cei care au cea mai mare nevoie.

În cel mai amplu studiu de acest gen, publicat în revista BMC Medicine, echipa a combinat dosarele de asistență medicală a 18 milioane de adulți europeni din Regatul Unit, Olanda, Italia și Spania, urmărind câți pacienți nu au avut un diagnostic înregistrat și cine a dezvoltat ciroză hepatică și cancer de ficat de-a lungul timpului.

Cercetătorul Dr. William Alazawi de la Universitatea Queen Mary din Londra a spus: "Am fost surprinși de faptul că numărul pacienților cu diagnostic de boala ficatului gras nealcoolic a fost mult mai mic decât ne așteptam, ceea ce înseamnă că mulți pacienți sunt nediagnosticați în îngrijirea primară. Pe parcursul perioadei scurte de studiu, unii pacienți au progresat la stadii ale bolii mai avansate, amenințătoare de viață, sugerând că sunt diagnosticate foarte târziu. Publicul, medicii și factorii de decizie politică trebuie să fie conștienți de această boală tăcută și strategiile trebuie să fie puse în practică pentru a aborda cauzele profunde și pentru a evita progresul spre stadii care pun în pericol viața”, a spus el.

Persoanele care trăiesc cu diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta boala ș de a progrsa mai repede, ajungând la stadii care pot pune viața în pericol. De aceea, spun cercetătorii, ar trebui acordată o mai mare atenție prevenirii bolilor hepatice la pacienții cu diabet zaharat.

Diabetul, factor de risc pentru bolile de ficat

Naveed Sattar de la Universitatea din Glasgow a adăugat: "Medicii care tratează pacienții cu diabet au deja multe de verificat - ochi, rinichi, riscuri cardiace - dar aceste rezultate ne reamintesc că nu trebuie să neglijăm ficatul și nici să uităm să luăm în considerare posibilitatea steatohepatitei nealcoolicăe, care ne reamintesc, de asemenea, ca sunt necesare mai multe eforturi pentru a ajuta pacientii cu diabet zaharat sa slăbească și să renunțe la alcool.”

Mai mult de 136.000 de pacienți au fost identificați cu NAFLD / NASH și au avut un risc mai mare de a avea diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială și obezitate decât controalele corespunzătoare.

Pacienții cu boala ficatului gras/steatohepatită nealcoolică, care au avut un diagnostic de diabet de tip 2 - au fost de două ori mai susceptibili de a dezvolta boală hepatică agresivă. Acest lucru sugerează că diabetul ar putea fi un bun predictor al progresiei bolii hepatice.

În ce privește alte tipuri de boli hepatice avansate, pacienții cu ele două afecțiuni, boala ficatului gras și stetohepatita nealcoolică, au fost de aproape cinci ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu ciroză și de mai bine de trei ori și jumătate mai susceptibili de a fi diagnosticați cu cancer de ficat.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel