Bolile de inimă: de ce e bine să dormi puțin în timpul zilei

Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces    FOTO: pexels.com
Obiceiul de a dormi în timpul zilei ar reduce riscul de boli de inimă și de AVC, susține un nou studiu făcut de cercetătorii din Elveţia.

Inimă, obicei, dormi. Cercetătorii elvețieni au demonstrat că obiceiul de a dormi în timpul zilei, indiferent de durată, o dată sau de două ori pe săptămână, poate reduce riscul de bolilor cardiovasculare. Mai precis, ar înjumătăți riscul de infarct şi accident vascular cerebral.

La cercetarea au participat 3.462 de persoane din Lausanne, Elveţia, cu vârste între 35 şi 75 de ani. Aceștia au fost monitorizaţi, în medie, 5 ani, şi au raportat cât de des au dormit în timpul zilei în săptămâna anterioară, potrivit Agerpres.

Dintre participanți: 58% nu dormiseră deloc în timpul zilei; 1 din 5 - adică 19% - au spus că au tras un pui de somn în timpul zilei o dată sau de două ori pe săptămână; 1 din 10 (12%) dormiseră în timpul zilei în trei până la cinci zile. Aproximativ 11% dintre respondenţi dormiseră în timpul zilei de şase până la şapte ori pe săptămână. În perioada de monitorizare de cinci ani au fost consemnate în rândul participanţilor 155 de evenimente cardiovasculare, precum infarct şi accident vascular cerebral.

Inimă, obicei, dormi: concluziile cercetării

Obiceiul de a dormi în timpul zilei, o dată sau de două ori pe săptămână, a fost asociat cu o reducere cu 48% a riscului de producere a unui eveniment cardiovascular.

Medicul Nadine Häusler din cadrul Spitalului Universitar din Lausanne a declarat, potrivit sursei citate: ”Subiecţii care dormeau în timpul zilei o dată sau de două ori pe săptămână au avut un risc mai mic de evenimente asociate bolilor cardiovasculare, în timp ce nu a fost identificată nicio asociere în funcţie de o frecvenţă mai mare a somnului sau de durată”.

Vanessa Smith de la British Heart Foundation a precizta că mulți și-ar dori să poată dormi în timpul zilei și că e nevoie d emai multe dovezi că somnul de după-amiaza ar ajuta la reducerea risscului de infarct și AVC: 

”Există multe alte schimbări ce ţin de stilul de viaţă ce pot fi realizate, despre care ştim că ajută la menţinerea sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge. 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână şi adoptarea unei diete mediteraneene sănătoase pot reduce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Ştim, de asemenea, că tratarea hipertensiunii arteriale şi gestionarea colesterolului pot reduce riscul de afecţiuni cardiace şi circulatorii, cu potenţial letal”.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Heart.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel