Boli de inimă, risc mare la femei care slăbesc și se îngrașă la loc

Greutatea corporală
Femeile care slăbesc și se îngrașă la loc au un risc mai mare de boli de inimă, pentru că nu pot controla factorii de risc pentru ele.

La femeile care slăbesc și se îngrașă la loc în mai puțin de un an, oscilația în greutate (tip Yo-yo) face mai dificil controlul mai multor factori de risc de pentru boli de inimă, arată rezultatele preliminare ale unui studiu prezentat la Sesiunea Științifică organizată zilele trecute de American Heart Association.

„Obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase este în general recomandată dacă vrei să ai o inimă sănătoasă. Dar menținerea pierderii în greutate atunci când slăbești este dificilă și fluctuațiile de greutate pot face sănătate acardiovasculară mai greu de obținut", a spus dr. Brooke Aggarwal, autor principal al studiului și profesor asistent de științe medicale la Colegiul Medicilor și Chirurgilor Vagelos, de la Universitatea Columbia, New York.

Cercetătorii au studiat 485 de femei (cu vârsta medie de 37 de ani, 61% dintre ele aparținând minorităților rasiale / etnice, indicele de masă corporală medie de 26 – adică cu obezitate) participând la Rețeaua de Cercetare Strategică a Academiei Americane de Cardiologie, de la Universitatea Columbia.

Oscilația de greutate, efecte nefaste

Femeile au raportat de câte ori au slăbit, în medie, 4,5 kilograme dar s-au îngrășat la loc în decursul unui an. Apoi, oamenii de știință le-au evaluat factorii de risc importanți ai bolilor cardiace, incluzând aici indicele de masă corporală, colesterolul, tensiunea arterială, glicemia, fumatul, activitatea fizică și dieta.

Evaluarea s-a făcut pe baza scorurilor Life's Simple 7, un standard al American Heart Association, un soi de măsurătoare pentru cât de bine reușesc oamenii să controleze acești factori de risc.

Cele mai multe dintre femei (73%) au raportat cel puțin un episod de pierdere în greutate tip yo-yo (slăbire+îngrășare). Cercetătorii au descoperit că femeile cu unul sau mai multe episoade de pierdere în greutate tip yo-yo au avut o probabilitate cu 82% mai mică să aibă un indice optim de masă corporală (IMC între 18,5 și 25, nici subponderale sau supraponderale pentru înălțimea lor).

Cu cât mai multe episoade de slăbire/îngrășare aveau, cu atât erau mai prost cotate confom Life's Simple 7, iar impactul negativ al oscilațiilor de grutate asupra scorului a fost cel mai izbitoare la femeile care nu au fost niciodată însărcinate.

„Femeile fără istoric de sarcină erau, în general, mai tinere și ar putea fi cele care au început oscilațiile de greutate la o vârstă mai înaintată. Trebuie să identificam perioadele critice pentru efectul fluctuației de greutate asupra riscului bolilor de inimă, de-a lungul vieții, pentru a afla dacă este mai rău atunci când femeile încep de la o vârstă mai fragedă cu aceste oscilații”, a spus Aggarwal.

Posibil și la bărbați

Studiul este limitat prin faptul că nu diferențiază pierderea involuntară de greutate de cea intenționată și pentru că se bazează pe datele raportate de subiecți și pe măsurile luate la un moment dat. Aggarwal a subliniat că rezultatele studiului la femei nu pot fi generalizate și la bărbați.

„Sperăm să extindem studiul de la cinci la zece ani pentru a confirma aceste rezultate și să analizăm efectele pe termen lung", a spus Aggarwal. „Cu toate acestea, a existat o cercetare prealabilă care a arătat rezultate similare și la bărbați, cei care slăbesc și se înrfașă la loc având risc dublu de boli cardiovasculare, la vârsta de mijloc”, a arătat el într-un material dat publicității de American Heart Association.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel