Boli de inimă, care este cel mai mare factor de risc

Înțelegerea modului în care modificările factorilor de risc sunt efectiv eficiente și ce impact au asupra sănătății i-a preocupat dintotdeauna pe oamenii de știință. Ce se întâmplă însă cu factorii care nu pot fi modificați, ce anume funcționează și cât în ceea ce privește sănătatea inimii, au încercat să măsoare ma mulți cercetători danezi.

O echipă condusă de Institutul danez de Cercetare Clinică a furnizat o analiză statistică referitoare la factorii cheie de risc ai bolilor cardiace, incluzând lipidele / colesterolul, tensiunea arterială sistolică, diabetul zaharat și fumatul. Fiecare dintre acești factori a fost evaluat fiind asociat cu evenimente cardiace majore, cum ar fi infarctul miocardic, angina sau aritmia cardiacă.

Folosind datele colectate din patru studii naționale ale Institutului de Inimă, Plâmân și Sânge, care au inclus mai mult de 22.000 de persoane cu vârste de 45-85 de ani, cercetătorii au descoperit că vârsta, sexul și rasa reprezintă aproximativ 80% din puterea predictivă a modelelor de risc cardiovascular, vârsta fiind principalul predictor. Adăugarea tensiunii arteriale sistolice, a colesterolului ridicat, a diabetului zaharat sau a fumatului sunt alți factori de risc care măresc doar minim capacitatea modelului de a determina cine va suferi evenimente cardiace.

Scăderea tensiunii arteriale până la recomandările curente (măsurători sistolice mai mici de 130) și scăderea colesterolului cu 30% ar putea reduce riscul bolii coronariene cu o treime.

Potrivit oamenilor de știință, există două modalități de a obține tensiunea arterială mai scăzută și un colesterol mai mic: menținând o greutate sănătoasă și făcând exercițiu fizic și modificând adecvat stilul de viață și luând medicamente. Concluzia danezilor este că vârsta este cel mai mare risc pentru boli de inimă, dar stilul de viață și medicamentele au un impact asupra sănătății cordului, informează Medicalxpress.com.

Nimeni nu poate opri timpul, dar poate alege un stil de viață sănătos sau să ia medicație și să-și trateze colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat, reducând astfel substanțial riscul bolilor de inimă.

 Fumatul, diabetul zaharat și hipertensiunea arterială cresc riscul femeilor de-a face atac de cord mai mult decât în cazul bărbaților. În cadrul unui studiu efectuat de Institutul George pentru Sănătate Globală de la Universitatea din Oxford, cercetătorii au măsurat riscul bărbaților și al femeilor la atac de cord, în contextul celor trei factori.

Un risc de-a face boli cardiace mai puțin cunoscut este cel legat de expunerea la metale și pesticide la locul de muncă. Un studiu recent, pe care vi l-a prezentat DCMedical a semnalat o vulnerabilitate deosebită la anumite categorii de oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel