Boala de care putem suferi mulți dintre noi. Conf. univ. dr. Simona Trifu: Nu sună bine. E greu de spus în cuvinte

narcisismul - FOTO: Freepik@rawpixel.com
EXCLUSIV
Această boală ne poate afecta pe mulți dintre noi fără să ne dăm seama, de fapt. Conf. univ. dr. Simona Trifu, medic psihiatru, a explicat, de fapt, despre ce este vorba. Medicul ne-a spus cum anumite răni nevindecate din copilărie sau chiar supărări din viața de adult ne pot arunca pe marginea prăpastiei.

Persoanele care au anumite traume din copilărie sau din perioada adultă a vieții se pot confrunta cu anumite probleme psihice. E greu de acceptat și de recunoscut, iar caracterul lor fragil îi face și pe medici să adopte un comportament diferit.

Narcisismul, structură de personalitate complexă

Conf. univ. dr. Simona Trifu, medic psihiatru la Spitalul Obregia, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce este, de fapt, narcicismul.

Narcisismul este o complexă structură de personalitate, manifestându-se în literatură, teatru și în interacțiunile interpersonale, dar și în tulburări psihiatrice. Persoanele cu vulnerabilitate narcisică au o imensă fragilitate emoțională, iar termenul "narcisic" poartă adesea conotații negative, deoarece aceste persoane par să nu ofere în relații și să aștepte ca alții să le vină în întâmpinare.

Vezi și: Fructul care oprește răspândirea celulelor canceroase. Reduce riscul a patru tipuri de cancer și anihilează efectele alcoolului

"Narcisismul este unul dintre cele mai complexe cuvinte. Putem să vorbim în literatură, teatru, în comunicările interpersonale ca structuri de personalitate cu vulnerabilitate narcisică, la bolnavi psihiatrici care au un filon narcisic. Pot dezvolta, ulterior, varii tulburări psihiatrice, dar în psihiatrie narcisismul este asociat cu o imensă fragilitate.

Empiric, pentru oricine dintre noi, cuvântul narcisic nu sună bine. Când spui că cineva este narcisic este ca și când i-au pune o etichetă negativă și te gândești că nu este o persoană cu care dorești să interacționezi. Asta, pentru că oamenii narcisici în definiția lor de personalități narcisice, sunt oameni care nu ar face niciun pas să vină înspre tine, să își deschidă sufletul, că cer, că roagă.

Narcisicul este un om care, în trecutul lui, a fost atât de rănit încât stă și așteaptă ca ceilalți să vină să îl repare.

E greu de interacționat cu o astfel de structură pentru că este o personalitate spre care doar tu te duci, tu oferi. Nu există un schimb de emoții, un schimb de cuvinte, un schimb relațional. Ai impresia că după o întâlnire cu o persoană narcisică ai plecat și tu încărcat emoțional cu ceva",  a explicat conf. univ. dr. Simona Trifu, medic psihiatru la Spitalul Obregia, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Semnul de pe urechi care arată că suferi de boli cardiace. Crește riscul de infarct

Cum se desfășoară terapia

Narcisism - FOTO: Freepik@pikisuperstar

Terapia pentru narcisism se concentrează pe tratarea acestor răni și construirea unei relații terapeutice care să ofere sprijin emoțional și să abordeze conflictele și traumele trecute. În unele cazuri, persoanele cu narcisism pot ajunge la psihiatrie din cauza unor episoade depresive majore care pot exacerbate vulnerabilitatea lor emoțională.

"Dacă trecem spre partea de psihoterapie și ce înseamnă terapia cu o personalitate narcisică, se pornește de la ideea că un astfel de om, cândva, demult, a avut o fragilitate mare, a avut niște răni emoționale, traume în copilăria timpurie. Acele răni nu au fost niciodată vindecate, reparate. Aceste răni sunt corelate cu o extremă fragilitate și vulnerabilitate.

În terapie, nu știi cum să te porți cu o astfel de structură ca să nu o rănești. Cea mai mică interpretare ca să îl ajuți mai repede, cu o structură narcisică ai nevoie de o lungă perioadă de timp în care să îl hrănești emoțional, să îl asiguri până la momentul în care poți aborda diferite conflice, situații pe care cel în cauză le are.

În momentul în care o structură narcisică este înclinată să se decompenseze depresiv, poate să ajungă la Psihiatrie din cauza unui episod depresiv major care a survenit peste vechile răni", a mai explicat conf. univ. dr. Simona Trifu, medic psihiatru la Spitalul Obregia, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Intervenția care elimină fibromul uterin. Ce este miomectomia

Cât de dificilă este terapia cu un narcisist

"Dacă ne referim strict la personalitățile narcisice este foarte greu de obținut prima întâlnire. De regulă, foarte rar vin singuri. Trebuie convinși de cineva care reprezintă un factor de putere asupra celui în cauză. Apoi, este importantă personalitatea terapeutului și forța lui psihică.

Nu consider că în fața unui pacient cu răni narcisice trebuie să faci prea multe interpretări sau să pui prea multe întrebări. Pentru o lungă perioadă de timp trebuie doar să îl asculți. Să ai empatie, compasiune, dar fără a-i stârni mila, a-i da senzația că ești acolo ca să îl asculți.

E greu de spus în cuvinte. Este de realizat. Este vorba despre o rezonanță de la inconștient la inconștient care se stabilește între terapeut și pacient.

Dacă pacientul va simți forța psihică a terapeutului de a conține rănile și suferința din el, atunci va continua să mai vină. Conștient va mai veni încă cinci ședințe în care va spune că nu înțelege de ce vine. Terapeutul trebuie să îi arate că este suficient de puternic astfel încât să reziste acestor atacuri răutăcioare ca să poată merge mai departe.

Într-o terapie psihanalitică se pot lucra doi ani, se pot lucra patru ani cu un pacient narcisic. Dacă este vorba doar de o criză existențială și nu trebuie răscolit profund, ci doar întărită fața e-ului ca cel în cauză să facă față unei situații de viață, unei dificultăți la locul de muncă, unui stres emoțional, atunci pot fi folosite tehnici de intervenție mai scurte, inclusiv coaching motivațional. Narcisicii sunt receptivi la  asta",  a mai explicat conf. univ. dr. Simona Trifu.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel