Boala Parkinson: simptome și tratament. Este recomandată psihoterapia

boala parkinson FOTO: Pexels @cottonbro
Care sunt manifestările bolii Parkinson și când trebuie să te prezinți la doctor?

Boala Parkinson este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos. Boala apare în urma deficitului de dopamină, neurotransmițător important care va determina pierderea graduală a funcției neuronilor și incapacitatea de efectuare a mișcărilor corpului.

Cauzele exacte ale modificării nivelului de dopamină sunt necunoscute, dar se pare că modificările genetice au un rol important în acest proces.

Din acest motiv sunt predispuse persoanele care au în familie alți membrii care suferă de boala Parkinson, dar se pare că există mulți pacienți care nu au un istoric familial cu această boală.

Boala Parkinson apare foarte rar la persoanele tinere, iar femeile sunt mai puțin predispuse decât bărbații. De obicei, simptomele se instalează după vârsta de 50 de ani.

Simptome

Manifestările bolii Parkinson apar gradual, iar gravitatea lor diferă de la o persoană la alta. În general, boala debutează cu un tremur slab la nivelul mâinilor sau al degetelor. Ulterior apare bradikinezia, adică încetinirea mișcărilor și rigiditatea musculară. Pacienții care suferă de boala Parkinson au vocea modificată și prezintă un control redus al mișcărilor.

Boala Parkinson evoluează cu incapacitatea de a menține echilibrul, oboseală musculară, durere, iar tremurul inițial se extinde și la alte părți ale corpului.

Constipația, probleme ale vezicii urinare, insomniile și tulburările cognitive sunt alte simptome care apar în această boală.

Simptomele grave care însoțesc boala Parkinson alterează starea fizică și psihică a pacienților și pot determina depresie, anxietate și insomnii.

Tratament

Din păcate, boala Parkinson nu poate fi tratată, dar există medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor. Vizita la medicul specialist trebuie făcută în orice fază a evoluției, iar apariția simptomelor de mai sus nu trebuie ignorată. Medicul neurolog va pune diagnosticul și va diferenția boala Parkinson de alte afecțiuni asemănătoare, precum: tremurul esențial, tulburări de echilibru sau alte afecțiuni neuropsihiatrice.

Boala Parkinson este controlată mai bine atunci când tratamentul este început de la debutul simptomelor. Alături de tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist sunt recomandate fizioterapia, psihoterapia, menținerea unei diete sănătoase și colaborarea cu un logoped dacă apar probleme de vorbire.

Vezi și: Scrisul este TERAPEUTIC. Cum îți îmbunătățește memoria și limpezește mintea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel