Boala Parkinson: cât de sigur este vaccinul COVID-19 pentru acești pacienți

Pacientă
Cercetătorii au analizat riscurile pe care le prezintă vaccinarea împotriva COVID-19, la pacienții cu boala Parkinson.

Pacienții cu boala Parkinson (PD) și profesioniștii din domeniul sănătății care au grijă de aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinului COVID-19 în contextul specific al acestei afecțiuni și al tratamentului simptomatic al acestuia.

Într-un comentariu publicat recent în Journal of Parkinson's Disease, un set de experți abordează aceste preocupări dintr-o perspectivă bazată pe dovezi. Concluzia lor este că vaccinarea COVID-19 cu vaccinuri aprobate trebuie recomandată persoanelor cu boala Parkinson, cu excepția cazului în care există o contraindicație specifică.
„Sosirea acestor vaccinuri a creat speranță pentru persoanele cu boala Parkinson, deoarece acest lucru poate ajuta la diminuarea riscului de infectare cu sindromul respirator acut sever dar de coronavirus 2 (SARS-CoV-2), care poate duce la boli grave, care pun viața în pericol, cel puțin printre cei cu boala Parkinson mai avansată”, explică autorul Bastiaan R. Bloem, de la Radboud University Nijmegen Medical Center; Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior; Department of Neurology, Nijmegen, Olanda, și co-editor șef al Journal of Parkinson's Disease.

Pe baza interpretări literaturii științifice de căte autori, a experienței derulate cu vaccinarea pe scară largă în populația în general și a contribuțiilor Comitetului pentru probleme științifice internaționale ale Parkinson and Movement Disorder Society (IPMDS-SIC), mesajele cu privire la COVID -19 vaccinarea pentru persoanele cu PD sunt următoarele:

Comparativ cu populația generală, riscul de infecție cu SARS-CoV-2 care provoacă boli grave, care pun viața în pericol, pare mai mare pentru persoanele care trăiesc cu boala Parkinson, cel puțin în rândul celor cu boală mai avansată.

Vaccinurile aprobate pe bază de ARNm și vaccinurile vectoriale virale aflate în curs de dezvoltare nu se cunoaște, sau nu se așteaptă să interacționeze cu procesul neurodegenerativ din boala Parkinson.

Tipurile sau incidența efectelor secundare ale acestor vaccinuri la persoanele cu boala Parkinson nu par diferite de cele ale populației generale.

Vaccinurile par, de asemenea, sigure pentru adulții mai în vârstă, dar este necesară precauție pentru subgrupul specific al persoanelor vârstnice foarte fragile și bolnave în stadiu terminal cu boala Parkinson, care trăiesc în instituții de îngrijire pe termen lung.

Vaccinarea COVID-19 nu este cunoscută că ar interfera cu terapiile actuale pentru boala Parkinson.

Persoanele vaccinate care au boala Parkinson trebuie să respecte în continuare liniile directoare de sănătate publică pentru a reduce expunerea și transmiterea COVID-19.

Perspectivele se pot schimba și trebuie monitorizate în mod conștient datele nou apărute din ambele studii și din programele de vaccinare din viața reală.

Autorii încurajează insistent să viziteze site-ul web al Societății Internaționale Parkinson și Tulburări de Mișcare, unde recomandările vor fi actualizate pe măsură ce noile date sunt publicate pe baza experienței ulterioare, a studiilor clinice și a practicii clinice din viața reală: www.movementdisorders.org/MDS- ... cination01042021. pdf (pentru profesioniștii din domeniul medical) și www.movementdisorders.org/COVI ... ent-for-Patients.htm (pentru persoanele cu PD).

„Luând în considerare toate dovezile actuale, poate că aceasta este lumina de la capătul tunelului. Încurajăm comunitatea noastră de specialiști în tulburări de mișcare să recomande vaccinarea COVID-19 cu vaccinuri aprobate pacienților cu PD sau îngrijitorilor lor responsabili, cu excepția cazului în care există o contraindicație specifică ", afirmă prof. Bloem. "În cele din urmă, chiar și după vaccinare, este important ca persoanele cu boala Parkinson să continue să respecte normele de sănătate publică pentru a reduce expunerea și transmiterea COVID-19, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel