Boala Lyme: simptome, diagnostic, tratament. CĂPUȘELE, un adevărat pericol

boala lyme FOTO: Pexels @erik karits
Cum se manifestă boala Lyme? Ce rol au căpușele în apariția bolii și cum tratăm infecția?

Boala Lyme este cauzată de infecția cu bacteria Borrelia burgdorferi, care se transmite prin înțepătura de capușă din ordinul Ixodes. Din acest motiv, plimbările în zone cu vegetație abundentă în perioada aprilie-octombrie prezintă un risc crescut de infectare cu Borrelia burgdorferi. Îndepărtarea rapidă a căpușei din piele scade considerabil riscul de infecție.

Simptome

Simptomele debutează după aproximativ 3 zile de la înțepătura de capușă și se pot instala pe o durată de o lună. În locul înțepăturii de căpușe va apărea o erupție specifică, sub formă de inel roșu care se va mări odată cu evoluția bolii. Deși pot fi calde la atingere, leziunile pielii din boala Lyme nu sunt însoțite de prurit (senzație de mâncărime) și nici de durere. Principalele simptome ale bolii Lyme sunt:

-febră;

-adenopatie (mărirea în volum a ganglionilor);

-dureri de cap;

-durere în gât;

-fotofobie (sensibilitatea ochilor la lumină);

-modificări ale ritmului cardiac;

-dureri musculare și articulare; 

-stare de oboseală;

-pierderi de memorie și alte manifestări neurologice.

Diagnostic

Diagnosticul bolii Lyme se pune pe baza unui test de sânge care detectează anticorpii împotriva bacteriei. În prima parte a bolii e posibil ca testul să fie negativ, deși infecția există. Acest lucru este cauzat de faptul că producerea de anticorpi în organism nu se face imediat, iar testul nu va detecta prezența anticorpilor în perioada de început. Cu toate acestea, infecția poate fi bănuită dacă înțepătura de căpușă a existat și apar semnele timpurii ale bolii: febră, dureri de cap și erupție specifică.

Tratament

Tratamentul bolii Lyme se referă la administrarea de antibiotice pe o perioadă destul de lungă de timp, de până la 3 săptămâni. Tratamentul trebuie începutul rapid, de multe ori înaintea stabilirii diagnosticului clar deoarece în stadiile avansate, boala Lyme este periculoasă și poate genera complicații grave. Acestea se referă în special la complicații neurologice care includ amețeli puternice, stare de slăbiciune persistentă și paralizie. 

Alegerea potrivită a tipului de antibiotic va fi făcută doar de către medicul specialist și nu este recomandată administrarea antibioticelor înaintea consultării medicului.

Vezi și: Adda, conectată la aparate. Care e starea ei, după ce a fost diagnostică greșit: Să vedem dacă mâncăm colivă

Ce sunt Borelioza și Bartonella și ce le provoacă. Ciuhodaru, despre boala Addei și SIMPTOME: Să fim ATENȚI! Boala ghearelor de PISICĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel