Boala ficatului gras: cum duce la ciroză și cum o remediezi înainte de a se agrava

Boala ficatului gras afectează multe persoane. Iată cum poți rezolva această problemă de sănătate înainte de a deveni prea gravă.

Boala ficatului gras este o afecțiune frecventă cauzată de excesul de grăsime stocat în ficat. În multe cazuri, oamenii nu prezintă semne și nu duce la probleme de sănătate mai mari. Dar, în unele cazuri, poate duce la insuficiență hepatică. Dacă ești diagnosticat cu boala ficatului gras, este important să o iei în serios și să faci schimbări în stilul de viață. Vestea bună este că o puteți preveni și boala ficatului gras este reversibilă, cu ajutorul unor obiceiuri sănătoase, deoarece ficatul are o modalitate incredibilă de a se repara.

Iată ce spun experții medicali despre ce trebuie să știți despre un ficat gras.

Ce este un ficat gras

Dr. Ira Jacobson, șef de hepatologie și profesor de medicină la NYU Langone Health explică: „NAFLD (boala ficatului gras nonalcoolic) afectează aproximativ 30 la sută dintre adulți din America. Cauzată de acumularea în exces de grăsime în ficat, afecțiunea este îndeaproape legată de creșterea incidenței obezității și a diabetului de tip 2. Lăsată necontrolată, poate fi la fel de dăunătoare ca și cancerul hepatic și insuficiența hepatică, precum și bolile cardiovasculare.”

Dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la New Mexico State University adaugă: „Este o problemă de sănătate destul de comună care afectează 20-30% dintre americanii adulți. Ficatul ajută la digerarea alimentelor, la eliminarea toxinelor și la procesarea grăsimilor, dar atunci când este copleșit, există o acumulare de grăsime. "

De ce este gravă boala ficatului gras

Clinica Cleveland afirmă: „În cele mai multe cazuri, boala ficatului gras nu cauzează probleme grave sau nu împiedică ficatul să funcționeze normal. Dar pentru 7% până la 30% dintre persoanele cu această afecțiune, boala ficatului gras se agravează în timp și progresează prin trei etape:

- Ficatul devine inflamat (umflat), ceea ce îi dăunează țesutului. Această etapă se numește steatohepatită.

- Țesutul cicatricial se formează acolo unde ficatul este afectat. Acest proces se numește fibroză.

- Țesutul cicatricial extins înlocuiește țesutul sănătos. În acest moment, aveți ciroză hepatică”.

Simptome ale unui ficat gras

Dr. Khubchandani explică: „Având în vedere prevalența ridicată, este ușor de dedus că multe cazuri nu au simptome sau istoric de probleme (cu excepția cazului în care sunt evidente cu consumul de alcool). Testele de laborator, examenele fizice și imagistica sunt necesare într-o mare parte din Unele simptome comune sunt dureri abdominale, slăbiciune, abdomen și picioare umflate – dacă există simptome.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel