Boala Creutzfeldt-Jakob: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Creierul devine ca un BURETE

boala creutzfeldt jakob FOTO: Unsplash @robina weermeijer
Ce este boala Creutzfeldt-Jakob? Cum se transmite și ce manifestări are? Există tratament împotriva distrugerii creierului?

Boala Creutzfeldt-Jakob este o afecțiune neurodegenerativă și un tip de demență. Această patologie își manifestă gravitatea sa prin faptul că are o evoluție foarte rapidă, care va duce în final la deces.

Cauze

Din fericire, studiile medicale arată că boala Creutzfeldt-Jakob este o afecțiune rară. Aceasta este cauzată de un prion, agent patogen care nu conține niciun fel de informație genetică, dar care determină apariția unor boli neurodegenerative extrem de grave. Prionii afectează direct encefalul, care va avea în final un aspect buretos, de unde și denumirea de "encefalită spongiformă".

Modul de transmitere a prionului nu este elucidat în toate cazurile, dar uneori boala Creutzfeldt-Jakob poate fi transmisă prin consumul de carne contaminată. Acesta determină la vaci, encefalita spongiformă bovină sau boala vacii nebune, cu simptome asemănătoare și la om.

Simptome

Manifestările afecțiunii pot fi comune cu a altor forme de demență precum: boala Alzheimer, boala Huntington sau boala Parkinson. Simptomele bolii sunt cauzate de distrugerea celulelor din creier și se referă la:

-pierderi de memorie;

-schimbări de dispoziție, până la depresie și anxietate;

-tulburări cognitive;

-tulburări de coordonare a mișcărilor;

-insomnii;

-tulburări de vedere;

-dificultăți în vorbire.

Uneori, persoanele care suferă de boala Creutzfeldt-Jakob pot avea mișcări spasmodice. Afecțiunea evoluează cu insuficiență respiratorie, insuficiență cardiacă, comă și moarte.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul exact al bolii se poate face doar prin biopsie, iar cel mai adesea acest lucru este realizat post-mortem. După suspicionarea afecțiunii, medicul va face teste imagistice (RMN, CT), EEG (electroencefalogramă), puncție a lichidului cefalorahidian care ajută în stabilirea diagnosticului.

Din păcate, boala Creutzfeldt-Jakob nu are tratament, dar există câteva medicamente care cresc într-o oarecare măsură calitatea vieții bolnavilor. În această categorie intră substanțele analgezice sau opioide care opresc durerea atunci când aceasta se instalează și alte medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

Vezi și: Ce este AFAZIA, boala de care suferă Bruce Willis. Va RENUNȚA la actorie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel