Boala Alzheimer - ar putea fi împiedicată chiar de o parte a proteinei care o produce?

Boala care apare la bătrânețe
Un segment al proteinei responsabile de apariția bolii Alzheimer ar putea fi cheia pentru ameliorarea bolii. Cercetătorii au descoperit că o parte a acestei proteine are un rol în împiedicarea bolii.

Proteina amiloid (APP)a fost întotdeauna considerată ca o cauză majoră a bolii Alzheimer. Una dintre fragmentele sale, peptida beta amiloidă (Aβ), se poate rupe și se acumulează în creier, dând naștere la depozite, cunoscute sub numele de plăci, care sunt semnul distinctiv al bolii.

Într-un studiu publicat recent în revista Cell Reports, cercetătorii de la Universitatea din Chicago au „reabilitat” imaginea APP, descoperind rolul său extins în semnalizarea cerebrală care poate împiedica dezvoltarea bolii Alzheimer la șoareci, scrie medicalxpress.com.

Un segment neglijat de mult timp

De ani de zile, cercetătorii au acordat o atenție deosebită APP pentru segmentul Aβ codificat în secvența de aminoacizi, considerat ca un „monstru latent” care așteaptă să fie dezlănțuit. Cu toate acestea, în noua cercetare, Angèle Parent, profesor asociat de neurobiologie, și echipa ei au demonstrat că și celelalte secțiuni ale APP au un rol important. O secțiune joacă un rol crucial în consolidarea învățării spațio-temporale și a memoriei în creier, în măsura în care poate preveni apariția bolii Alzheimer în circumstanțele potrivite.

Acest segment neglijat îndelungat, când este legat de membrana celulară, poate participa la un mecanism de semnalizare care declanșează formarea de amintiri noi. Pentru a promova această legare, Parent și echipa ei și-a format o proteină lipidică lipită din APP naturală. Acest segment APP modificat, denumit mAICD, are o structură simplă, însă are consecințe funcționale enorme. La șase luni după ce șoarecii nou-născuți au fost injectați cu un virus care a favorizat o exprimare înaltă a mAICD în creier, rezultatele au fost surprinzătoare.

Acești șoareci au fost concepuți genetic pentru a fi afectați de boala Alzheimer agresivă la o vârstă fragedă. În mod normal, aceștia ar fi suferit de simptomele avansate ale bolii la vârsta de șase luni (echivalent cu un adult tânăr la om).

După injectare, Parent și echipa ei au testat capacitatea șoarecilor de a crea amintiri spațiotemporale. Șoarecii sunt niște creaturi curioase, dar nestatornice: familiaritatea este de obicei întâmpinată cu indiferență. Echipate cu ajutorul generos de mAICD, acești șoareci și-au reamintit cu succes obiectele și locurile pe care le-au explorat anterior. Pe de altă parte, șoarecii de control cu Alzheimer, care au exprimat o versiune mai puțin interactivă a lui mAICD, nu au recunoscut deloc obiecte și locuri cunoscute. Boala a avansat deja la aceștia.

„Cand ne-am uitat la șoareci cu mAICD, aceștia au devenit aproape normali”, a spus Parent. „Era ca și cum șoarecii nu ar fi arătat niciodată semne de Alzheimer.”

Cercetări pentru posibil ajutor în fazele avansate ale bolii

Această proteină umilă a reușit să țină la distanță boala Alzheimer la șoareci, atâta timp cât expresia ei începe în timpul fazei de dezvoltare a creierului. Cercetătorii investighează în prezent efectele aceleiași intervenții mAICD în creierul șoarecilor adulți, afectați deja de Alzheimer.

"Dacă sunteți născut cu genele bolii Alzheimer, nu aveți neapărat probleme de memorie atunci când sunteți tineri. Ast se întâmplă mult mai târziu", a spus Parent, cre se înreabă dacă va fi posibil ca un stimulent mAICD ca fi posibil să ajute în fazele avansate ale bolii.

Prin participarea în mașinăria complexă a nervilor, APP poate stimula creșterea neuronilor noi și poate consolida activitatea sinaptică, declanșând o serie de evenimente asociate cu consolidarea memoriei. În același timp, APP poate produce și Aβ pentru a diminua aceste amintiri. Cu numeroasele sale și ocazionale funcții contradictorii, această "proteină universală", așa cum o numește Parent, joacă numeroase roluri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel