Bilic, idei salvatoare în post: Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate

bilic idei salvatoare in post. FOTO: Freepik @stockking
Mihaela Bilic are soluția salvatoare pentru postul Crăciunului, dar și câteva sfaturi despre ce să facem și ce nu, legat de alimentație, în această perioadă.

Gătitul în general, dar în perioada postului, în special, poate să fie o provocare uriașă pentru toată familia, nu doar pentru cel responsabil cu ”bucătăritul”. Și asta pentru că trebuie mereu să îmbine ceea ce le place membrilor familiei, cu ceea ce au voie să mănânce, dacă sunt la vreo dietă, sau dacă aceștia posturi, și nu ne referim la cele mici, de peste an, ci la cel care urmează, postul Crăciunului.

Nutriționistul Mihaela Bilic vine în sprijinul nostru cu o sugestie pe cât de sănătoasă, pe atât de ușor de realizat și care, în opinia sa, ar trebui să îi mulțumească pe toți, mai ales dacă sunt iubitori de ”zemuri”, fie că e vorba de ciorbă, supă, borș sau supa-cremă.

”Despre post. De azi a început postul Crăciunului. Prin eliminarea produselor de origine animală dăm posibilitatea organismului să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească”, a scris Mihaela Bilic, pe contul său de socializare, unde a făcut și câteva recomandări.

Vezi și: Postul, beneficii. Doru Negru: Foamea e sănătoasă. Cât îți trebuie să mori de foame dacă nu mănânci nimic? 42 de zile! Cât ține cel mai lung post? 40 de zile!

Greșeli care trebuie evitate în post

”Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale.

Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate.

Vezi și: Mihaela Bilic recomandă ciorba, dimineață, la prânz și seara: Nu veți greși făcând asta. Rezultatul e garantat

Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sânge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat.

Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de socializare.

Vezi și: Anca Hâncu, despre deficitul nutrițional. Cum arată meniul unei zile de post: Avem nevoie de surse complete de proteine

Obiective care trebuie atinse în post

Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.

Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată”, a mai scris nutriționistul, subliniind că ”dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă”.

Postul Crăciunului, ce să faci să NU te îngrași. Marea greșeală pe care o fac toți românii. Bălănică: Trei criterii importante. Mulți își pun sănătatea în pericol

Postul Crăciunului începe la jumătatea lunii noiembrie 2022, pe data de 15 noiembrie și va ține până pe data de 24 decembrie 2022. Postul negru înseamnă abstinență de la mâncare și alte plăceri. Numai că specialiștii din domeniul medical atrag atenția asupra riscurilor la care se expun persoanele care aleg să țină post negru. 

Postul Crăciunului, ce trebuie să știm despre alimentație

Dr. Florin Ioan Bălănică, cu peste 22 de ani de experiență în sănătate, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt riscurile la care se supun persoanele care aleg să țină post și au o stare de sănătate precară. 

”Postul religios face parte din cultura fiecărei populații în parte. Românii au postul de miercuri și vineri, dar toate popoarele au o formă de post. Dacă noi avem o stare bună de sănătate, ceea ce nu este cazul pentru majoritatea românilor, și alegem să ținem post, nu se va întâmpla nimic în defavoarea noastră în cazul în care știm să trecem corect de la alimentația de dulce, la alimentația de post, iar mai apoi să facem trecerea de la alimentația de post, la alimentația de dulce. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Hipotiroidismul, cauze, diagnostic și tratament. Endocrinolog: Apare predominant la fete, la vârsta pubertății

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel