Bilanț gripă: Un deces și 703 cazuri de gripă clinică

Gripă, viroze
Bilanț: gripa a făcut prima victimă din acest sezon. Un pacient de 53 de ani nu a mai putut fi salvat și s-a confirmat infectarea cu virusul gripal AH3. Alți 703 români au avut gripă clinică și aproape 40.000 au avut infecții respiratorii acute, doar într-o săptămână!

Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai scăzută comparabil cu cea înregistrată în săptămâna precedentă și s-a încadrat în intervalul așteptat. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, înregistrându-se focare locale în jud. Brașov, mun. București și cazuri sporadice în unele județe, arată Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. 

703 cazuri de gripă clinică

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 39.978, cu 15.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (47.265) și cu 32% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (58.836) - situație datorată în principal subraportarilor din săptămâna anterioară că urmare a zilelor nelucrătoare (sărbătorilor legale).

În săptămâna 24.12.2018 – 30.12.2018 s-au înregistrat la nivel național 703 cazuri de gripă clinică comparativ cu 30 cazuri înregistrate în S 52/2017.

În săptămâna 24.12.2018 - 30.12.2018 (S 52) au fost înregistrate 2 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 10 mai puține față de săptămâna anterioară și cu 3 mai puține față de aceeași perioada a sezonului precedent.

Primul deces din acest sezon gripal

A fost comunicat primul deces la caz confirmat cu virus gripal, tip A, subtip H3: bărbat în vârstă de 53 de ani, din jud.Galați, având condiții medicale preexistente și nevaccinat anti-gripal.

De la începutul sezonului au fost confirmate 67 cazuri de gripă:

- 11 cazuri gripă cu virus AH1,

- 19 cazuri gripă cu virus AH3,

- 36 cazuri gripă cu virus A nesubtipat,

- 1 caz gripă cu virus B.

Cele mai multe cazuri de gripă au fost înregistrate în București – 40 - și în Constanța, 15.

Până la dată de 30.12.2018 au fost vaccinate antigripal 1.187.159 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Ce trebuie să știi despre gripă

Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru spune că cu gripa nu e de glumit. E bine de știut:

1. Sunt deja aproape 703 cazuri de gripă clinică în ultima săptămână (de peste 20 ori mai multe comparativ cu anul precedent) și au fost confirmate 67 cazuri de gripă: 11 cazuri gripă cu virus AH1, 19 cazuri gripă cu virus AH3, 36 cazuri gripă cu virus A nesubtipat, 1 caz gripă cu virus B.

2. Numărul infecțiilor respiratorii acute se apropie rapid de 40.000 iar numărul infecțiilor respiratorii severe s-a dublat în doar o săptămână.

3. Anul trecut gripa a dus la 129 de decese.

4. Cei mai expuși sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienții, pacienții cu afecțiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.

5. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în cateva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, insuficiență respiratorie, miocardită, insuficiență cardiacă.

6. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

7. Nu amânați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

8. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit cât mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.

9. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.

10. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Cum ne protejăm - 4 reguli simple

Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru spune că sunt patru reguli simple pe care, dacă le respectăm avem șanse să evităm o îmbolnăvire. Iată care sunt acestea: 

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

Atenție! Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

3. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

4. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel