Băuturi nesănătoase, medicii de familie trebuie să-și monitorizeze pacienții

Medicii din rețeaua de asistență medicală primară trebuie să-și monitorizeze pacienții care consumă băuturi nesănătoase. În plus, ar trebui să ofere și consiliere celor care beau mai mult decât în limitele recomandate. Declarația aparține Serviciilor Preventive din S.U.A. și a fost publicată în Jurnalul Asociației Medicale Americane.  

În rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 21 și 64 de ani, consumul de băuturi nesănătoase, în special de alcool este definit ca fiind mai mult de patru băuturi într-o singură zi și 14 băuturi într-o săptămână, potrivit Institutului Național al SUA privind abuzul de alcool și alcoolism. În cazul femeilor, dar și a bărbaților trecuți de 64 ani, consumul scade la trei băuturi într-o zi și mai mult de șapte băuturi într-o săptămână.

În opinia Organizației Mondiale a Sănătății, consumul excesiv de alcool este consumul a cel puțin 60 grame alcool pur la bărbați sau 40 grame alcool pur la femei, cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. Cert este că nu există un nivel sigur de consum de alcool la femeile gravide. Se știe că alcoolul consumat în timpul sarcinii crește riscul apariției malformațiilor congenitale și a problemelor de dezvoltare la copii.

Consumul excesiv de alcool este cea de-a treia cauză de deces care poate fi prevenită în Statele Unite, arată Medicine.Net.com. Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră alcoolul, după fumat și hipertensiunea arterială, al treilea factor de risc pentru boală și moarte prematură pentru populația generală din Uniunea Europeană.
Potrivit unei Analize a Institutului Național de Sănătate Publică din 2010, pentru adolescenții și tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 ani, alcoolul este principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7% din anii de viață trăiți cu incapacitate sau pierduți prin deces prematur.
Alcoolul este implicat în producerea a peste 200 de boli diferite, între care: tulburări neuropsihiatrice (epilepsie, depresie, anxietate şi altele), boli digestive (ciroză hepatică alcoolică, pancreatită acută și cronică, gastropatie alcoolică), cancere (de tub digestiv şi sân), boli cardiovasculare (ischemice, hemoragice, hipertensiune arterială), sindrom alcoolic fetal, diabet zaharat, boli infecţioase (pneumonie, tuberculoză și altele), traumatisme (auto şi heteroagresivitate, suicid, omor, intoxicații accidentale, accidente rutiere, domestice sau profesionale).
În ceea ce privește consumul alcoolului în România, aproximativ 92% din bărbați și 70% din femei au consumat cel puțin o dată în viață alcool, în timp ce două treimi din populaţie consumă alcool în mod regulat. România ocupă locul III în UE după cantitatea de alcool consumată și locul II în rândul țărilor cu cel mai dăunător model de consum. În afara băuturilor alcoolice, mai sunt catalogate drept băuturi nesănătoase sucurile carbogazoase și băuturile energizante. Află cum ar putea afecta vasele băuturile energizante

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel