Muncești mult și-ți plac băuturile dulci? Iată ce riști

Băuturi îndulcite artificial
Consumul băuturilor cu zahăr, asociat cu munca la ore târzii, ''poate creşte riscul de diabet'', arată un nou studiu.

Consumul băuturilor îndulcite cu zahăr asociat cu activitatea profesională desfăşurată la ore târzii poate fi o ''reţetă'' pentru creşterea riscului de diabet, conform concluziilor a două studii citate de Press Association.

Un studiu realizat în Canada a concluzionat că băuturile cu zahăr cresc riscul de diabet de tipul 2 mai mult decât majoritatea alimentelor care conţin fructoză, un îndulcitor natural. În acelaşi timp, un studiu realizat în Statele Unite a descoperit că asocierea între lucrul în ture şi un stil de viaţă nesănătos creşte riscul de diabet de tipul 2 mai mult decât se estimase anterior. Studiul efectuat la Spitalul St Michael's din Toronto a descoperit că produsele care adaugă la dietă calorii ''sărace în nutrienţi'', precum băuturile îndulcite cu zahăr, au efecte dăunătoare asupra nivelurilor glicemiei.

Pe de altă parte, potrivit cercetării, alimentele care conţin zaharuri sub formă de fructoză, precum fructele şi legumele, nu au aceleaşi efecte dăunătoare. ''Aceste concluzii pot contribui la realizarea recomandărilor cu privire la sursele importante de hrană bogată în fructoză în prevenţia şi gestionarea diabetului'', a declarat autorul principal al studiului, doctor John Sievenpiper.

Pentru această cercetare, oamenii de ştiinţă au analizat 155 de studii care au evaluat efectele a diferite surse de fructoză asupra nivelurilor glicemiei la persoanele cu şi fără diabet. Studiul efectuat de specialişti americani de la Facultatea de sănătate publică T.H. Chan de la Harvard a analizat cazurile mai multor asistente care lucrează în ture pentru a evalua impactul combinat a unui stil de viaţă nesănătos şi a activităţii profesionale de noapte asupra dezvoltării diabetului de tip 2. Riscul observat a fost mai mare în comparaţie cu situaţia în care cele două riscuri individuale au fost coroborate, acest lucru indicând faptul că interacţiunea dintre cei doi factori a adăugat un risc suplimentar, notează Press Association.

Ambele studii au fost publicate în jurnalul medical BMJ la scurt timp după ce organizaţia Diabetes UK a anunţat că numărul copiilor şi tinerilor diagnosticaţi cu diabet de tip 2 din Marea Britanie se află la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel