Băutura care previne sforăitul. Curăță sinusurile și te ajută să ai un somn odihnitor

sforait - FOTO: Freepik@Wavebreak Media
Băutura care previne sforăitul este benefică și pentru sinusuri. Le curăță și te ajută să ai un somn odihnitor.

Un expert în somn a dezvăluit un sfat util pentru a obține o odihnă mai bună, ameliorând sforăitul. Băutura pe care o recomandă are și alte beneficii pentru sănătate.

Sforăitul poate deranja atât pe tine, cât și pe ceilalți membri ai gospodăriei tale, provocând oboseală și iritabilitate în ziua următoare. Se estimează că 45% din populație sforăie ocazional, iar 25% produc acest zgomot oribil în mod regulat.

Dacă te confrunți cu această problemă, fie pentru că tu ești cel care sforăie sau ai un partener care o face, știi că este dificil să oprești acest obicei în timpul somnului. Există schimbări de stil de viață care pot ajuta, cum ar fi pierderea în greutate dacă ai kilograme în plus, dormitul pe o parte și evitarea consumului de alcool cu cel puțin trei ore înainte de culcare.

Alcoolul poate declanșa de fapt sforăitul datorită efectelor sale relaxante asupra mușchilor din gură și gât. Atunci când acești mușchi sunt relaxați, pot provoca o obstrucție parțială a căilor respiratorii, determinând vibrații și sunete de sforăit în timp ce aerul este forțat să treacă în timpul respirației.

Alcoolul poate afecta, de asemenea, calitatea somnului, deoarece poate duce la o scădere a timpului petrecut în faza de somn REM. Naturalețea sedativă și depresivă a alcoolului relaxează corpul, inclusiv gâtul, ceea ce înseamnă că este mai probabil să respiri prin gură și, prin urmare, să sforăi.

Vezi și: Cauzele majore care duc la demență. Au efect de domino

Ceaiul de mentă previne sforăitul

Ceai de mentă - FOTO: Freepik@nemert

Dar există o băutură pe care un expert o recomandă pentru a fi savurată seara, și anume ceaiul de mentă. Martin Seeley, expert senior în somn la MattressNextDay, explică de ce această băutură caldă pe bază de plante este „alternativa perfectă” la alcool și cum poate ajuta la reducerea sforăitului.

"Acesta are proprietăți purificatoare care ajută la curățarea sinusurilor și la promovarea unei respirații mai ușoare. Are, de asemenea, efecte antiinflamatoare care pot reduce congestia căilor respiratorii, facilitând respirația și diminuând șansele de sforăit", spune dr. Martin Seeley, potrivit Mirror.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei apă pe stomacul gol. 11 efecte majore

Alte trucuri pentru a preveni sforăitul

Alte sfaturi recomandate de Martin includ și o "armă secretă" împotriva sforăitului. Persoanele care se confruntă cu sforăitul ar trebui să facă un duș cald înainte de culcare. Pe lângă faptul că te relaxează, aburii de la duș pot umezi pasajele nazale, reducând congestia nazală și facilitând respirația. El sugerează, de asemenea, utilizarea plantelor aromatice în duș pentru beneficii suplimentare.

"Îmbunătățește-ți experiența la duș prin agățarea unui sac cu levănțică sau mentă în jurul capului de duș, infuzând uleiuri esențiale în abur pentru un plus de ușurare a congestiei", spune el.

Vezi și: Pseudoefedrina, substanța din medicamente care provoacă AVC. EMA, avertisment. Adrian Marinescu: Trebuie să existe atenție

Alimentele de evitat înainte de culcare

Mâncarea consumată înainte de culcare poate contribui, de asemenea, la sforăit, așa că Martin recomandă evitarea alimentelor picante, a înghețatei și a laptelui chiar înainte de a merge la culcare.

"Consumul de produse lactate înainte de culcare poate duce la producția de mucus, ceea ce poate contribui la sforăit prin cauzarea congestiei și îngustarea sau blocarea căilor respiratorii. Lactoza din produsele lactate este cunoscută pentru a încuraja producția excesivă de mucus și pentru a face mucusul mai gros și mai dificil de desprins, ceea ce poate duce la sforăit", explică el.

Dacă dorești să iei o gustare în timpul nopții, este mai bine să optezi pentru alternative mai sănătoase care nu sunt bogate în grăsimi. NHS recomandă să consulți un medic de familie dacă respirația ta se oprește și începe în timpul somnului sau te confrunți cu senzația sufocare în timpul somnului, deoarece ai putea avea apnee de somn, o afecțiune care poate fi gravă dacă nu este tratată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel