Alimentația în sezonul rece poate fi...
Bătrânii singuri pot dezvolta demență mult mai repede decât cei care au rude. Faptul de a fi singur îți poate micșora creierul și crește riscul de demență, potrivit unui studiu. Cercetătorii din Japonia au analizat scanările RMN a 8.896 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Persoanele cu cel mai scăzut nivel de contact social aveau un volum cerebral semnificativ mai mic. Izolarea socială la persoanele în vârstă poate determina reducerea volumului creierului.
Lipsa contactului social și lipsa stimulării creierului prin conversație au fost asociate anterior cu demența, notează Daily Mail.
Cercetătorii au vrut să înțeleagă modul în care izolarea afectează creierul, așa că au analizat 8.896 de persoane cu vârste de peste 65 de ani, care au fost supuse unor scanări RMN. Izolarea socială la persoanele în vârstă poate duce la reducerea volumului creierului. Persoanele cu cel mai scăzut nivel de contact social aveau un volum cerebral semnificativ mai mic în comparație cu cele cu cel mai mare contact social.
Volumul total al creierului lor, care reprezintă suma materiei albe și cenușii, ca procent din volumul total din interiorul craniului, a fost de 67,3% în grupul cu cel mai scăzut nivel de contact, față de 67,8% în grupul cu cel mai ridicat nivel de contact.
Aceștia aveau, de asemenea, un volum cerebral mai mic în regiunile cerebrale, inclusiv hipocampul și amigdala, care joacă un rol în memorie și sunt legate de demență.
Este posibil ca lipsa contactului social să accelereze micșorarea treptată a creierului, care are loc odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, persoanele izolate tind, de asemenea, să aibă un stil de viață mai nesănătos, ceea ce poate fi dăunător pentru creierul lor.
Dr. Toshiharu Ninomiya, autorul principal al studiului, de la Universitatea Kyushu din Japonia, a precizat că izolarea socială este o problemă a vârstnicilor
”Izolarea socială este o problemă din ce în ce mai mare pentru adulții în vârstă. Aceste rezultate sugerează că oferirea de sprijin persoanelor pentru a le ajuta să înceapă și să își mențină legăturile cu ceilalți poate fi benefică pentru a preveni atrofia creierului și dezvoltarea demenței”, a subliniat medicul.
Legătura dintre lipsa contactelor sociale și un creier mai mic, constatată la persoanele în vârstă din Japonia, s-a dovedit a fi valabilă chiar și atunci când au fost luați în considerare alți factori care pot afecta creierul, inclusiv greutatea, obiceiurile de fumat și de consum de alcool ale unei persoane și dacă suferă de diabet.
Dar studiul, publicat în revista Neurology, notează că persoanele care pierd din volumul creierului pot observa schimbări de personalitate, cum ar fi faptul că devin mai apatice.
Acest lucru ar putea duce la faptul că ei văd oamenii mai rar, mai degrabă decât la faptul că a vedea oamenii mai rar ar fi cauza modificărilor cerebrale.
De asemenea, persoanele izolate din punct de vedere social din cadrul studiului prezentau mai multe zone mici de leziuni în creier, numite leziuni ale materiei albe, decât persoanele cu contacte sociale frecvente.
Proporția volumului intracranian alcătuit din leziuni ale materiei albe a fost de 0,30% pentru grupul de persoane izolate social, față de 0,26 pentru grupul cu cele mai multe contacte sociale.
Cercetătorii au descoperit că depresia, care este legată de micșorarea creierului, a explicat parțial relația dintre izolarea socială și volumele cerebrale.Cu toate acestea, simptomele depresiei au explicat doar o mică parte din acest rezultat.
”Deși acest studiu este un instantaneu în timp și nu determină faptul că izolarea socială cauzează atrofierea creierului, unele studii au arătat că expunerea persoanelor în vârstă la grupuri de stimulare socială a stopat sau chiar a inversat declinul volumului cerebral și a îmbunătățit abilitățile de gândire și de memorie, astfel încât este posibil ca intervențiile pentru a îmbunătăți izolarea socială a oamenilor să poată preveni pierderea volumului cerebral și demența care urmează adesea”, a subliniat dr. Ninomiya.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...