Bani pentru părinții care au copii cu cancer. Ciuhodaru, despre noua LEGE: Oncologia pediatrică, o prioritate pentru mine

parintii - FOTO: Freepick
EXCLUSIV
Părinții ai căror copii suferă de cancer vor putea beneficia de sprijin financiar.

Părinții care își însoțesc copiii la tratamentele oncologice vor beneficia de sprijin financiar. Parlamentul European a adoptat amendamentul inițiat de medicul român Tudor Ciuhodaru.

Părinții cu venituri mici ce însoțesc copii cu patologie oncologică pentru tratament în străinătate vor beneficia de un sprijin financiar special. Amendamentul pe care l-am susținut în Plenul Parlamentului European a fost adoptat cu 368 de voturi pentru, 285 contra și 39 de abțineri”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, medicul Tudor Ciuhodaru.

Vezi și: Radiațiile ultraviolete, generatoare de cancer. Simionescu: Omul nu trebuie să se ardă. Arsura solară este grevată de riscuri în viitor

Dificultăți în a ajunge la tratament în străinătate

De cele mai multe ori, părinții au dificultăți în a-și duce copiii la tratamente în străinătate.

”Pacienții din România se confruntă în continuare cu o realitate crâncenă. Vorbesc despre dificultăți majore în a accesa serviciile medicale din alte state membre.

Cu toate că Directiva privind asistența medicală transfrontalieră și Regulamentul privind securitatea socială asigură acest lucru puțini știu sau pot să acceseze aceste servicii atunci când au o problemă oncologică”, a mai precizat medicul.

Șase măsuri concrete

Am solicitat instituirea de urgență a șase măsuri concrete, inclusiv o reformă a directivei menționate pentru a putea asigura:

1. Creșterea numărului de campanii de informare privind drepturile pacienților la asistență medicală transfrontalieră.

2. Dezvoltarea punctelor de contact naționale pentru a permite mobilitatea și accesul la echipamente și îngrijiri foarte specializate.

3. Crearea unui ghișeu unic pentru informații despre căile de acces la îngrijiri medicale transfrontaliere care să ofere tuturor pacienților informații clare despre cerințele de acord prealabil care se aplică în anumite state membre.

4. Reducerea barierelor logistice și lingvistice cu care se confruntă pacienții când accesează asistența medicală într-un alt stat membru.

5. Finanțarea în avans a tuturor cheltuielilor legate de tratament (pentru a evita excluderea pacienților cu venituri mici) prin instituirea unui set unic de norme de autorizare și rambursare pentru accesul la asistență medicală transfrontalieră.

6. Un sprijin financiar special părinților cu venituri mici care își însoțesc copilul în străinătate pentru tratament prin revizuirea Regulamentului privind securitatea socială.

”Oncologia pediatrică a fost și este întotdeauna o prioritate pentru mine”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe și europarlamentar, membru în Comisia pentru sănătate publică, mediu și siguranță alimentară a Parlamentului European.

Vezi și: Șansele de supraviețuire ale pacienților cu cancer. Achimaș Cadariu: Trebuie să ai resursa umană bine pregătită dar și infrastructura

Concediu de 45 de zile și indemnizație

Noua lege nr.24/2022 prevede că asiguratul care îngrijește un pacient bolnav de cancer adult, nu doar pentru copii, cum este potrivit legislației actuale. Însoțitorul pacientului oncologic adult va avea dreptul, în câteva luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, la un total de 45 de zile de concediu și la o indemnizație.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist.

Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului și a indemnizației este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient”, arată forma promulgată a legii.

Pacientul este cel care alege cine este persoana care îl îngrijește și primește aceste drepturi. 

Citește mai departe AICI 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel