La vârsta a doua, prevenția...
Băile cu gheață au fost, pentru multă lume, asociate cu activitatea sportivă, în special cu recuperarea după un efort fizic intens. Acestea pot fi folosite și de populația largă, dar în anumite condiții medicale, nefiind recomandată diabeticilor sau celor cu afecțiuni cardiace.
Înainte de a încerca o baie de gheață, este important să știi dacă este sigură pentru tine. Consultați în prealabil medicul dumneavoastră, deoarece băile de gheață pot avea efecte negative și potențial periculoase asupra persoanelor care au anumite afecțiuni medicale:
- boli de inimă
- hipertensiune arterială
- diabet
- neuropatie periferică
- circulație deficitară
- stază venoasă
- boala aglutininei reci, notează Cleveland Clinic.
Atâta timp cât aveți o stare de sănătate bună, condiție principală pentru a face o baie cu gheață, aceasta vă poate aduce o serie de beneficii: fizice, mentale și funcționale.
Un mic studiu din 2017 a arătat că băile de gheață ar putea să nu fie atât de benefice pe cât se credea odată, dar mulți profesioniști din domeniul medical, mai ales cei care lucrează cu sportivii de performanță, le consideră încă utile.
”Beneficiile intratului în gheață și ale frigului sunt multiple. Gheața a fost folosită încă din antichitate pentru a trata o serie de afecțiuni, nu neapărat legate de sport, de efortul fizic excesiv, ci și ca un mijloc de a-ți păstra tinerețea.
Trebuie să fim conștienți că acest lucru trebuie făcut inteligent și pe un timing bine definit, adică 120 de secunde, așa orice expunere segmentară sau a întregului corp trebuie gândită.
Mai este și varianta frigului uscat, adică acele camere de -110 grade în care putem intra doar cu slip, mănuși și ciorapi, și avem aceleași beneficii”, a spus dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, la Medicool de la Antena 1.
Ușurează mușchii dureroși
Se știe că în timpului unui antrenament intens mușchii sunt foarte solicitați. Apa extrem rece va contracta vasele de sânge, ceea ce încetinește fluxul de sânge și ameliorează o parte din durerea resimțită la nivelul mușchilor.
Reduce temperatura corpului
Dacă efortul a fost atât de intens, de ați ajuns la punctul de transpirație, o astfel de baie este o metodă rapidă de a vă răcori prin aducerea temperaturii de bază într-o clipă. Însă rețineți, nu trebuie să stați prea mult, căci temperatura poate să scadă prea mult și să devină aibă efecte nedorite.
Ajută la concentrare
Senzația pe care o puteți trăi după o astfel de baie este una asemănătoare meditației. ”Unii oameni simt că este o meditație mentală foarte utilă pentru ei", spune dr. Dominic King, medic sportiv, citat de Cleveland Clinic.
Vă poate ajuta să dormiți mai bine
Acest beneficiu este în mare parte anecdotic și nu este bine dovedit de cercetări, dar dr. King spune că a auzit asta de la unele persoane. ”Unii oameni spun că îi ajută să doarmă mult mai bine și că simt mai puțină oboseală în general”, relatează el.
Diminuează inflamația
Apa rece contractă vasele de sânge, ceea ce poate ajuta în privința umflăturilor asociate inflamație. ”Unii pacienți care au astfel de umflături găsesc o ușurare în urma băii cu gheață”, a mai spus King.
El notează, totuși, că alte persoane consideră că temperatura mai ridica funcționează mai bine la reducerea inflamației lor - așa că este într-adevăr o chestiune de a afla ce se simte cel mai bine pentru corpul tău.
În cazul femeilor, băile cu gheață, prin acțiunea de contractare a vaselor de sânge, ajută pentru reducerea celulitei, o afecțiune la care acestea sunt mai predispuse decât bărbații.
Celulita este una dintre cele mai prezente ”afecțiuni” dermatologice în rândul femeilor, 9 din 10 trecând prin faza ”cojii de portocală”.
Deși nu pune probleme de sănătate, celulita este responsabilă la capitolul aspect și încredere de sine, iar ce trebuie reținut este faptul că aceasta nu se poate vindeca, însă prin schimbarea stilului de viață se poate reduce din gradul aspectului de coajă de portocală.
”Foarte multe dintre reprezentantele ale sexului frumos au celulită. Ca să spun în procente, aproape 90% dintre noi ne confruntăm cu această problemă.
Așa cum știm, poate să fie modestă, abia vizibilă, sau pentru unele dintre paciente, mai importantă.
Ce este celulita? În fapt este o ușoară modificare, nu aș putea spune chiar o inflamație, pentru noi dermatologii, tot ce se termină în -ită înseamnă o inflamație, a țesutului conjunctiv și a țesutului adipos.
Celulita are două componente principale. Pe de-o parte este componenta adipoasă, celulele grase ale pielii devin vizibile și apare aspectul de coajă de portocală. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Cum reducem inflamația prin alimentație. Ce dietă recomandă specialiștii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Hidratarea este un obicei esențial...